Польща завдала потужного удару по Росії - резонансні подробиці
Категорія
Світ
Дата публікації

Польща завдала потужного удару по Росії - резонансні подробиці

Польща завдала потужного удару по Росії - резонансні подробиці
Джерело:  online.ua

У влади Польщі увірвався терпець через порушення Росією польського законодавства. Йдеться про відмову російської компанії "Газпром" надати інформацію про створення консорціуму, що фінансує будівництво газопроводу "Північний потік-2" без необхідної на те згоди голови Управління із захисту конкуренції та захисту прав споживачів Польщі (UOKiK). Через нахабне ігнорування вимоги польського регулятора російського газового монополіста оштрафували на 57 млн доларів - це масксімальная сума штрафу, передбачена польським законодавством за неподання інформації на вимогу голови UOKiK. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на заяву польського антимонопольного відомства.

"Не дивлячись на юридичну обов'язок співпрацювати з головою UOKiK, компанія не надала необхідну інформацію, також після порушення в травні справи в зв'язку з відсутністю співпраці, яка повинна була стати для компанії попереджувальним сигналом. На мій погляд, це була навмисна дія, метою якого було перешкодити проведення розгляду. У зв'язку з цим було прийнято рішення накласти на Газпром штраф в розмірі майже 213 мільйонів золотих. Це максимальна санкція, передбачена законодавством за неподання інформації на вимогу голови UOKiK, що еквівалентна 50 млн євро ", - заявив глава UOKiK Томаш Хрустни.

У польському регуляторі підкреслили, що "Газпром" взагалі не збирався передавати Польщі запитані дані договори на передачу, розподіл, продаж, постачання і зберігання газу. Доказом цього став факт того, що російська компанія навіть не зверталася за дозволом на передачу відповідної інформації в Міненерго Росії. За словами Хрустни, таким чином "Газпром" намагався заблокувати розслідування, але російській компанії це не вдалося. Глава антимонопольного відомства Польщі додав, що вже зібрано достатньо доказів, і регулятор завершує їх аналіз.

"Це означає, що ми все ближче і ближче до завершення прецедентного розгляду у справі створення консорціуму, відповідального за фінансування газопроводу Північний потік-2 без згоди голови UOKiK", - підкреслив Хрустни.

Нагадаємо, раніше UOKiK пред'явив звинувачення шести компаніям - Газпрому (Росія), Engie (Швейцарія), а також Uniper, OMV, Shell і Wintershall (Нідерланди) за незаконне фінансування будівництво газопроводу "Північний потік-2", який Росія будує в обхід Польщі та Україна в Німеччину, без необхідної на те згоди голови регулятора. У зв'язку з розслідуванням по цьому питанню UOKiK запросив у "Газпрому" інформацію, але цей запит російська компанія проігнорувала.

За порушення законодавства вишеназваним компаніям загрожує штраф в розмірі до 10% річного обороту. Крім того, голова UOKiK може наказати продаж повністю або частково майна підприємця, його акцій або пайових частин, що забезпечують контроль над підприємцем, а також розпуск компанії, над якою підприємці здійснюють спільний контроль.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Польща вирішила перейти на американський газ, щоб повністю відмовитися від російського палива. Таким чином, Росія втрачає найбільший ринок збуту свого газу в Європі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?