Штрафи зростуть у десятки разів - в уряді остаточно увірвався терпець
Категорія
Україна
Дата публікації

Штрафи зростуть у десятки разів - в уряді остаточно увірвався терпець

Штрафи зростуть у десятки разів - в уряді остаточно увірвався терпець
Джерело:  online.ua

3 серпня Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроект № 3948, яким передбачається посилення покарання за продаж ліків без рецепта. Штрафи уряд пропонує збільшити в десятки разів. У документі передбачено також підвищення штрафів за відпустку неякісних ліків, які не відповідають держстандартам і за недотримання умов зберігання. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу Верховної Ради України.

Законопроєкт розробили сумісно з Міністерством охорони здоров'я України. У ньому пропонується за продаж лікарських засобів в аптечних закладах без рецепта у заборонених законодавством випадках накладати штраф від 100 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1,7-8,5 тисяч гривень). На сьогоднішній день за подібне порушення в Україні передбачений штраф в розмірі від 6 до 25 НМДГ (102-425 гривень). За повторне протягом року вчинення аналогічного порушення пропонується карати накладанням штрафу від 500 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500-11 900 гривень) - сьогодні за це штрафують на 25 до 70 НМДГ.

За введення в обіг або реалізацію продукції, що не відповідає вимогам стандартів, сертифікатів відповідності, норм, правил і зразків (еталонів) щодо безпеки, якості, комплектності та упаковки (за винятком випадків, передбачених законодавством України) пропонується карати накладанням штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, громадян - власників підприємств чи уповноважених ними осіб від 300 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5,1-13,6 тисяч гривень). В даний час за продаж неякісних та не відповідають нормам лікарських засобів карають штрафами від 20 до 100 НМДГ (340-1700 грн).

У пояснювальній записці автори законопроєкту пояснили, що підвищення штрафів за подібні правопорушення сприятиме забезпеченню населення України якісними, безпечними та ефективними лікарськими засобами та випуску в обіг лікарських засобів, що відповідають установленим вимогам.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що українці не повинні платити за первинну медичну допомогу  - Національна служба здоров'я України повністю покриває ці витрати.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?