Вчені приголомшили новою гіпотезою про стародавнє життя на Марсі - що варто знати
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені приголомшили новою гіпотезою про стародавнє життя на Марсі - що варто знати

Вчені приголомшили новою гіпотезою про стародавнє життя на Марсі - що варто знати
Джерело:  online.ua

Астрономи виступили з новою гіпотезою щодо стародавньої історії Марсу. Група канадських спеціалістів вважає, що западини й каньйони на поверхні Червоної планети — це не сліди річок чи інших водойм. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Nature Geoscience.

На думку експертів Анни Грау Галофре, Марка Єллінека й Гордона Осінскі, згадані геологічні явища говорять про існування на Марсі масивних льодовиків — це канали від такої води, яка накопичувалася під кригою.

Гіпотеза повністю суперечить висновкам про існування на Марсі теплого й вологого клімату. Її автори ґрунтували дослідження на профілях підльодовикових каналів Канадського арктичного архіпелагу.

"Протягом останніх 40 років... вважалося, що річки колись текли на Марсі, провокуючи ерозію та формування западин. Але на Марсі є сотні долин та западин, вони дуже відрізняються одна від одної", - наголосила Грау Галофре.

Наукова команда вважає, що саме процеси на півночі Канади дуже схожі на геологічне утворення Червоної планети. Арктичний острів Девон вони назвали "один з найкращих аналогів Марсу на Землі".

Фахівці дослідили понад 10 тисяч марсіанських долин завдяки новому алгоритму виявлення типів ерозії.

"Наші результати стали першим свідченням великої підльодовикової ерозії, викликаної стоком талих вод під древнім крижаним щитом Марса. Тільки частина западин відповідають зразкам, типовим для ерозії поверхневих вод, що різко контрастує з традиційним уявленням", - зауважив Єллінек.

Таким чином, Марс насправді міг бути мільйони років тому крижаним світом, який був здатний підтримувати примітивні форми життя під тоннами льоду.

Як повідомляв ONLINE.UA, астрономи здивували новою заявою про Сонце й обертання планет навколо нього. Вони стверджують, що зірка насправді — не центр нашої системи.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?