Це може врятувати життя будь-якої жінки - науковці озвучили неочікуваний висновок
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Це може врятувати життя будь-якої жінки - науковці озвучили неочікуваний висновок

Це може врятувати життя будь-якої жінки - науковці озвучили неочікуваний висновок
Джерело:  online.ua

Вчені приголомшили світ новою неочікуваною заявою - за їхніми словами, якщо молоді матері годують дитину грудьми хоча б протягом декількох місяців, в подальшому житті у них буде нижчий ризик розвитку раку яєчника. Варто звернути увагу на те, що науковці проаналізували дані 13 досліджень, в яких розглядалися майже 10 тисяч випадків раку яєчника і майже 15 тисяч здорових жінок з групи контролю. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на видання JAMA Oncology.

Автори дослідження переконують, що загалом годування грудьми протягом будь-якого часу знижувало ризик раку яєчника на 24% в порівнянні з повною відсутністю грудного вигодовування. За словами вчених, найбільш істотно зменшувалася ймовірність розвитку найагресивніших ракових пухлин.

"Чим більш тривалим було годування грудьми, тим нижче був ризик раку яєчника. При годуванні від одного до трьох місяців він падав на 18%, понад рік – на 34%. Цей зв'язок зберігалася протягом десятків років", - запевняють науковці.

Вони також наголосили, що станом на сьогодні причина зв'язку годування грудьми і зниження ризику раку яєчника залишається невідомою.

Нагадаємо, що карцинома яєчника — злоякісна пухлина, що уражає яєчники. Може носити як первинний характер, коли основний осередок розташований в тканинах яєчника, так і вторинний (метастатичний), з первинним вогнищем практично в будь-якій частині тіла. До первинних уражень відносяться карцинома (70 % всіх злоякісних пухлин яєчника), герміногенні та стромальні пухлини статевого тракту, а також більш рідкісні варіанти. Метастатичні ураження яєчника зустрічаються досить часто: при пухлинах ендометрію, молочної залози, товстої кишки, шлунка та шийки матки.

Не можна не згадати про те, що щорічно у світі реєструється понад 225 тис нових випадків карциноми яєчника, з яких близько 140 тис закінчуються летально. Попри досягнуті успіхи в діагностиці карциноми яєчника, близько 75 % її виявляється на пізніх стадіях.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що починати ранок з кави — не тільки гарна, але й неймовірно корисна звичка. Як виявилося, цей напій корисний для мозку та рятує від багатьох смертельних хвороб. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?