Хто може завдати нищівного удару по відносинах України та ЄС - попередження Кабміну
Категорія
Політика
Дата публікації

Хто може завдати нищівного удару по відносинах України та ЄС - попередження Кабміну

Хто може завдати нищівного удару по відносинах України та ЄС - попередження Кабміну

Команда віцепрем'єрки з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної озвучила важливе попередження українській владі - вона заявила про те, що законопроєкт №3739 про локалізацію у державних закупівлях суперечить міжнародним зобов’язанням України, а тому законопроєкт, у разі його ухвалення, повинен не застосуватися до товарів, що імпортується з країн ЄС та СОТ, оскільки це може остаточно зіпсувати відносини офіційного Києва з його міжнародними партнерами. Як відомо у липні український парламент схвалив у другому читанні законопроєкт №3739, який передбачає введення додаткового критерію у системі державних закупівель – рівня локалізації виробництва. Його зразу ж розкритикував очільник Кабміну Денис Шмигаль - він наголосив, що ініціатива надання преференцій продукції з локалізованим виробництвом не відповідає Угоді про асоціацію з ЄС, а також іншим зобов’язанням України та потребує змін. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "ЄП".

"У поточній редакції законопроєкт № 3739 суперечить міжнародним зобов’язанням України. Відтак... припускаємо, що відповідний законопроєкт (навіть у разі його прийняття) не буде застосовуватися до країн СОТ і ЄС, оскільки міжнародні зобов’язання передбачають інші умови роботи в сфері держзакупівель",- йдеться у відповіді пресслужби віцепрем'єрки.

Окрім того, наголошується, що подібні механізми підтримки українського виробника "повинні напрацьовуватися в уряді, бо це дозволяє підкріпити їх відповідними розрахунками (зокрема, про очікуваний економічний ефект)".

В Кабміні мають надію, "що ініціатива у тому форматі, як вона міститься у законопроєкті № 3739, не матиме негативного впливу на саміт Україна-ЄС, який відбудеться за участі президента України, зокрема подальший рух України до інтеграції у внутрішній ринок ЄС, підписання Угоди про спільний авіаційний простір, подальший рух у напрямку "промислового" та "енергетичного" безвізів".

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, 23 липня українська влада та Європейська комісія в Брюсселі нарешті змогли підписати меморандум та кредитну угоду —  уже відомі важливі подробиці.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?