Зеленському потрібна допомога - в США виступили з несподіваною пропозицією по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленському потрібна допомога - в США виступили з несподіваною пропозицією по Донбасу

Зеленському потрібна допомога - в США виступили з несподіваною пропозицією по Донбасу
Джерело:  Голос Америки

Кандидат на пост посла США в Україні Кіт Дейтон підтримує плани української влади переглянути Мінські угоди по Донбасу, які в Кремлі називають безальтернативними умовами для відновлення миру на Сході України. Він підтримує президента України Володимира Зеленського та його команду, але вважає, що офіційному Києву потрібна допомога в протистоянні потужній силі. Дейтон запропонував провести переговори щодо нових механізмів, альтернативних Мінським домовленостями. Правда, поки він не зміг сказати, чи приєднаються США до переговорів. Про це претендент на пост посла США в Україні заявив на засіданні Комітету з міжнародних відносин Сенату США, передає ONLINE.UA з посиланням на Голос Америки.

"Ми отримуємо з Києва сигнали, що Україна не піде на поступки Росії в питанні територіальної цілісності, або навіть спеціального статусу Донбасу. Але Зеленському необхідна допомога в протистоянні потужній силі", - заявив Дейтон.

Він звернув увагу на те, що на даний момент близько 2300 росіян зараз перебувають на сході України. До того ж Росія передала бойовикам ОРДЛО понад 400 танків, 700 одиниць колісної артилерії, гаубиць, безпілотників, артилерії ППО, стрілецької зброї.

"Їх насправді очолюють і супроводжують російські військові", - підкреслив Дейтон.

Як відомо, кандидатуру генерал-лейтенанта у відставці Кіта Дейтона на пост посла США в Україні запропонував американський глава Дональд Трамп. Він добре знайомий з ситуацією в Україні і зараз є військовим радником США для України в сфері оборони. З 2010 року Дейтон очолює аналітичний центр Джорджа Маршалла в Німеччині, а раніше 40 років служив в Сухопутних силах США. Кандидатуру Дейтона вже підтримав Український конгресовий комітет Америки.

Колишні посли США в Україні також підтримують кандидатуру Дейтона. Зокрема, Вільям Тейлор назвав Дейтона "військовим професіоналом, який не належить до жодної партії і має велику повагу".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що офіційний Київ відреагував на заяву Кремля про вихід Росії з переговорного процесу по Донбасу на рівні радників. Новий глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук вважає, що команда президента РФ Володимира Путіна навмисне це робить, щоб знизити вагу і вплив "нормандської четвірки". У відповідь Кравчук пропонує ще раз переглянути і обговорити Мінські угоди, щоб вирішити, які пункти Україна виконуватиме, а які ні. Також перший президент України вважає важливим почати діалог з жителями ОРДЛО, так як словами переконати Путіна припинити війну на Донбасі не вийде.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?