Коронавірус може залишитись назавжди - про що раніше боялися сказати вчені
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Коронавірус може залишитись назавжди - про що раніше боялися сказати вчені

Коронавірус може залишитись назавжди - про що раніше боялися сказати вчені
Джерело:  online.ua

Іноземні вчені виступили з шокуючою заявою - вони заговорили про те, що COVID-19 може нікуди й не зникнути. За словами фахівців, цей вірус став занадто розповсюдженим та заразним - якщо навіть пандемія закінчиться, то коронавірус все одно продовжить циркулювати. Дослідники стверджують, що їхні невтішні прогнози не безпідставні - на підтвердження цієї версії вони наводять факти про повторні спалахи в країнах, які вже майже подолали епідемію. На переконання вчених, поява вакцини зможе пригальмувати поширення хвороби, проте навряд зможе її витіснити. Вони також нагадали про те, що вакцини існують проти десятків людських вірусів, проте повністю зникла лише віспа. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на видання The Atlantic.

Що важливо розуміти, найближчий до сучасного вірусу коронавірус SARS циркулював у 2002 році. Тоді інфікувались близько 8 тисяч осіб. Проте вірус зупинили у 2004 році через ізоляцію та відстеження контактних хворих.

"Але між SARS і SARS-CoV-2 існує суттєва різниця: новий коронавірус поширюється легше й у багатьох випадках переноситься без симптомів", - зазначає видання.

Дослідник інфекційних захворювань з Гарвардського університету Йонатан Град наразі розглядає кілька можливих траєкторій поширення коронавірусу:

  • Якщо імунітет буде існувати кілька місяців, тоді після пандемії кожного року будуть спалахи, проте невеликі.

  • Якщо ж імунітет буде існувати два роки, тоді спалахи будуть виникати через рік.

"Чим швидше зникає імунітет, тим важче винищувати вірус", - каже фахівець.

Варто звернути увагу на те, що необхідно враховувати і необхідність вакцинації. Можливо, її доведеться щороку оновлювати – так само, як у ситуації з грипом. Ще одна небезпека, про яку раніше боялися сказати, це здатність COVID-19 поширюватись серед тварин. Від них інфекція може знову потрапити до людей.

Як повідомляв ONLINE.UA, вчені вирішили просочити багаторазову тканинну маску спеціальним засобом, який нейтралізує коронавірус.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?