В ОБСЄ виник безпрецедентний конфлікт через Україну - що відомо
Категорія
Політика
Дата публікації

В ОБСЄ виник безпрецедентний конфлікт через Україну - що відомо

В ОБСЄ виник безпрецедентний конфлікт через Україну - що відомо
Джерело:  online.ua

В ОБСЄ виник безпрецедентний конфлікт через діяльність організації в Україні. Йдеться про призначення генерального секретаря ОСБЕ, яке заблокували Таджикистан і Азербайджан. Експерт берлінського Центру Liberale Moderne, співробітник прес-центру ОБСЄ в Україні у 2015 році Ніколаус фон Твікель розкрив деталі конфлікту. Він допустив, що за конфліктом стоїть Росія. Про це фон Твікель розповів в ефірі телеканалу "ДОМ", передає ONLINE.UA.

"Це був конфлікт між кількома маленькими членами ОБСЄ і, скажімо, більшість - я навіть не можу оцінювати, яку роль там грала Москва - але там є прямий зв'язок з кризою ... з діяльністю ОБСЄ в Україні", - пояснив Ніколаус фон Твікель, чому країни-учасниці ОБСЄ не можуть прийти до консенсусу щодо генерального секретаря.

Він вважає безпрецедентним, що маленькі країни вирішують використовувати своє право вето на такі важливі моменти і важливі призначення. Але фон Твікель сподівається, що країнам вдасться досягти згоди.

"ОБСЄ працює в правилах одностайності всіх своїх членів, і там завжди буває факт, що, скажімо, більш впливові країни впливають на маленькі, - і тому рідко буває, що всього лише одна країна використовує своє право вето. Але зараз це сталося, і я боюся, що це може повторитися в майбутньому. Я сподіваюся, що всі країни-члени ОБСЄ, особливо ті з них, у яких є спосіб впливати на маленькі країни, - всі працюватимуть на те, щоб робота була відновлена. Але обіцяти щось я, на жаль, не можу ", - підкреслив фон Твікель.

Як відомо, раніше Албанське головування в ОБСЄ оголосило про початок процедури відбору кандидатів на посади генерального секретаря ОБСЄ, директора Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ, верховного комісара з питань національних меншин і представника з питань свободи ЗМІ. Це сталося після того, як 57 держав-учасниць Організації провалили голосування по перепризначенню на другий трирічний термін чотирьох посадових осіб, які займають ці посади і термін повноважень яких закінчувався 18 липня. Держави-учасниці ОБСЄ мають подати свої кандидатури на зазначені чотири посади до 18 вересня.

Поки ж чинний голова ОБСЄ, прем'єр-міністр Албанії Еді Рама доручив фінському дипломату, директору Центру ОБСЄ із запобігання конфліктам Туул Юрьйоля виконувати функції генсека ОБСЄ, поки країни не опередлятся з новою кандидатурою.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що команда Путіна влаштувала новий демарш на засіданні ОБСЄ, щоб уникнути обговорення російської гібридної агресії проти України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?