ЄС терміново звернувся до України - що сталося
Категорія
Політика
Дата публікації

ЄС терміново звернувся до України - що сталося

ЄС терміново звернувся до України - що сталося
Джерело:  online.ua

Українській владі необхідно відновити проведення конкурсів для затвердження кандидатів на державні посади, вважають у Брюсселі. З відповідним закликом представники Євросоюзу звернулися до Києва. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на урядовий портал.

Напередодні відбулася онлайн-нарада, учасниками якої став міністр Кабміну Олег Немчінов та Мартін Клауке — керівник першого відділу програм допомоги ЄС "Належне управління та демократизація".

За словами останнього, викликає занепокоєння ветування з боку президента Володимира Зеленського закон про держслужбу, який підтримав парламент. Положення документу були умовами для надання макрофінансової допомоги.

Нагадаємо, в законопроєкті №3491 говориться про створення резерву посадовців. До нього відносять кандидатів, які брали участь у конкурсі, були відібрані, однак не отримали посаду.

Завдяки нововведенню в Україні могли б спростити позаконкурсне призначення на топ-посади в умовах карантину.

Зеленський скористався правом вето й запропонував зміни до статті 87-1. Вона дозволяла звільняти посадовців категорії А упродовж 4 місяців після призначення керівників відповідних органів.

Тим часом в карантин усі посади розподіляли без конкурсу, через добирання.

"Хотілось би ще раз наголосити, що ця процедура добору планувалася виключно як тимчасовий важіль для забезпечення безперебійної роботи державних органів. Цей механізм був напряму прив‘язаний до карантину, який за прогнозами мав завершитись у травні 2020", - пояснив Немчінов.

Наприкінці серпня в Раду внесуть новий законопроєкт №3748, який повинен стати доопрацьований варіантом попередника.

"Представник ЄС повідомив, що європейська сторона підтримує запропоновану стратегію, і готова надавати практичну підтримку у питанні відновлення проведення конкурсів на посади державної служби", - наголосили у Кабміні.

Як повідомляв ONLINE.UA, у Кабміні вважають, що законопроєкт №3739 про локалізацію у державних закупівлях суперечить міжнародним зобов’язанням України, а тому законопроєкт, у разі його ухвалення, повинен не застосуватися до товарів, що імпортується з країн ЄС та СОТ, оскільки це може остаточно зіпсувати відносини офіційного Києва з його міжнародними партнерами.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?