Не треба цього робити: Євросоюз жорстко поставив Лукашенка на місце
Категорія
Політика
Дата публікації

Не треба цього робити: Євросоюз жорстко поставив Лукашенка на місце

Не треба цього робити: Євросоюз жорстко поставив Лукашенка на місце
Джерело:  online.ua

Міжнародна спільнота не залишається осторонь усіх резонансних подій, які протягом останніх тижнів сколихнули Білорусь, та продовжує уважно стежити за усіма політичними кроками чинного президента країни Олександра Лукашенка. Так, 7 липня офіційно стало відомо, що влада Європейського Союзу висунула останньому новий ультиматум - воа вимагає, щоб Мінськ зробив усе можливе, аби забезпечити вільні та чесні вибори, а також негайно звільнив усіх громадян, затриманих з політичних мотивів. Першим безкомпромісну вимогу озвучив високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на сайт Євросоюзу.

Влада ЄС звертає увагу на те, що під час виборчої кампанії білоруси продемонстрували безпрецедентну політичну мобілізацію, виступаючи за вільні вибори та демократію, однак ця мирна мобілізація неочікувано зіткнулася з обмеженнями свободи зібрань та свободи ЗМІ, затриманнями мирних протестувальників, спостерігачів, журналістів та активістів.

"Посилити суверенітет та незалежність країни можливо лише через мирні, вільні та чесні вибори… ЄС закликає владу Білорусі гарантувати можливість повної реалізації політичних прав кандидатів, не застосовувати силу щодо мирних протестів та утриматися від подальших затримань спостерігачів, мирних протестувальників, кандидатів та представників їхніх штабів, а також - негайно звільнити усіх активістів, правозахисників, блогерів та журналістів, затриманих з політичних мотивів", - наголосив офіційний представник ЄС.

Політик вирішив нагадати Олександру Лукашенку та його команді, що права людини та демократичні свободи залишаться головними факторами у визначенні політики ЄС щодо Білорусі.

Що важливо також розуміти, Сенат США також схвалив резолюцію, у якій закликає Білорусь до вільних і чесних президентських виборів — резолюцію внесли чотири сенатори 27 липня, підтримали її 5 серпня. Сенатори засуджують "свавільну дискваліфікацію Центральною виборчою комісією Білорусі більшості потенційних кандидатів" та політично вмотивовані арешти та ув’язнення.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Олександр Лукашенко висунув новий ультиматум команді Володимира Зеленського.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?