Запаморочення при вставанні - вчені пояснили, про що це може свідчити
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Запаморочення при вставанні - вчені пояснили, про що це може свідчити

Запаморочення при вставанні - вчені пояснили, про що це може свідчити
Джерело:  online.ua

Іноземні вчені звертають увагу на те, що слабкість і запаморочення при спробі встати або різко змінити положення тіла доволі часто пов'язані з підвищеним ризиком розвитку деменції. За їхніми словами, різке падіння систолічного артеріального тиску при зміні положення тіла певним чином пов'язані з нейродегенеративними процесами. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на дослідження, яке оприлюднив журнал Neurology.

Наголошується, що автори статті вивчили анамнези 2 131 людини, середній вік яких становив 73 роки. На момент початку дослідження ні в кого з них не було виявлено деменції. Середні показники артеріального тиску добровольців вимірювали на початку дослідження, а потім ще через один, три й п'ять років. У 15% діагностували загальну ортостатичну гіпотензію, у 9% – систолічна ортостатичну гіпотензію (СОГ), у ще 6% – діастолічну ортостатичну гіпотензію (ДОГ).

"Протягом наступних 12 років учасників дослідження вивчали на предмет розвитку деменції. Це захворювання розвинулося у 22% учасників. У людей зі систолічною ортостатичною гіпотензію ймовірність розвитку деменції була майже на 40% вище, ніж у людей з іншими видами гіпотензії або у тих, у яких проблеми з тиском відсутні. В період дослідження деменція розвинулася у 26% випробовуваних з СОГ (у 50 з 192 людей з цим діагнозом). натомість серед інших категорій лише у 21% (412 з 1939 учасників дослідження)", - йдеться в повідомленні видання.

Варто звернути увагу на те, що учасники дослідження, у яких показання систолічного артеріального тиску при зміні положення тіла з сидячого в стояче змінювалися найсильніше, мали найбільшу схильність до деменції. За словами науковців, зв'язок між ортостатичною гіпотензію і деменцією помітили лише у тих випробовуваних, у яких спостерігалося падіння систолічного артеріального тиску. У пацієнтів з падінням тільки діастолічного тиску або артеріального тиску такого зв'язку помічено не було.

Раніше ONLINE.UA повідомляв: якщо молоді матері годують дитину грудьми хоча б протягом декількох місяців, в подальшому житті у них буде нижчий ризик розвитку раку яєчника.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?