Шанс вже є - Зеленський виступив з важливою заявою про Донбас
Категорія
Політика
Дата публікації

Шанс вже є - Зеленський виступив з важливою заявою про Донбас

Шанс вже є - Зеленський виступив з важливою заявою про Донбас
Джерело:  online.ua

Після дводенної поїздки в зону ООС український глава Володимир Зеленський звернувся до українців і розповів про ситуацію на Донбасі. Президент переконався, що на лінії розмежування дійсно діє режим перемир'я, а це, на його думку, свідчить про те, що Україні вдається виконувати свою частину надскладних домовленостей. На наступному етапі він розраховує на нормандські переговори, де будуть зафіксовані проміжні успіхи перемир'я і досягнуті нові домовленості, які дозволять завершити війну на Донбасі. Про це Зеленський написав на своїй сторінці в соцмережі, передає ONLINE.UA.

"За два дні проїхав 100 кілометрів по лінії розмежування. Хочеш перевірити режим тиші - їдь і контролюй сам. Вірю в першу чергу бійцям з передової, які можуть порівняти ситуацію: якою війна була в минулому році, якою - в першій половині 2020 го і як воно зараз. Один боєць зізнався, що йому «дико» чути тишу. Не один, не два дня тиші. Не дивлячись на дрібні провокації можна говорити, що нам вдається виконувати свою частину надскладних домовленостей. Зрозуміло, що наші військові прекрасно і професійно оцінюють всі можливі ризики. Але потрібно, щоб і інша сторона нарешті зрозуміла цінність миру.І теж ретельно дотримувалася режиму припинення вогню", - розповів Зеленський.

Президент вважає, що на наступному етапі важливо провести переговори нормандської четвірки в Берліні, які стануть новою відправною точкою у врегулюванні ситуації на Донбасі.

"Наступна зупинка - Берлін, де ми зафіксуємо проміжні успіхи перемир'я і рушимо далі. Щоб остаточно закрити кейс війни. І ми зробимо все, щоб так і було. І зробимо це прозоро, відкрито. А якщо щось піде не так, то тоді кожен буде розуміти, що і чому пішло не так. І хто в цьому винен", - запевнив Зеленський.

Український глава переконаний, що "Нормандія" - це відправна точка, яка дозволяє повернути "цю нашу багатостраждальну територію до цивілізації". Зеленський підкреслив, що "це початок свободи Донбасу".

"Нормандія дала величезний поштовх, щоб ми напрацювали логістику миру. Мінськ відпрацьовує правила і дає можливість обговорювати вкрай непрості запитання. А одинадцять днів тиші доводять: якщо все робити правильно і наполегливо, то шанс обов'язково буде. Вже є", - підсумував президент.

Як відомо, під час поїздки на Донбас Зеленський пояснив, чому призначив саме Леоніда Кравчука головним переговірником від України в ТКГ. Він зазначив, що було кілька кандидатур на цю посаду, але президент наважився зупинитися на Кравчуку, так як очолювати переговорну групу повинна потужна, мудра, освічена людина, котра здобула авторитет по всій Україні, і в окупованій частині.

Крім того, Зеленський підтвердив, що перший прем'єр-міністр країни Вітольд Фокін буде працювати в українській делегації в Тристоронньої контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський виступив з несподіваною заявою щодо жителів Донбасу. Під час візиту в зону ООС він зазначив, що люди, які живуть на лінії розмежування, дотримуються карантину і ходять в масках.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?