Зеленський спростив роботу ФОП - що зміниться
Категорія
Економіка
Дата публікації

Зеленський спростив роботу ФОП - що зміниться

Зеленський спростив роботу ФОП - що зміниться
Джерело:  online.ua

Українська влада спростила роботу фізичних осіб-підприємців. 8 серпня набув чинності закон про скасування книги обліку доходів і витрат, який недавно підписав президент України Володимир Зеленський. Правда, норми цього закону почнуть діяти тільки з 1 січня 2021 року. Які зміни чекають ФОП і як їм тепер потрібно вести облік своєї підприємницької діяльності, повідомляє ONLINE.UА.

Зокрема, законом розширюється функціонал електронного кабінету ФОП, спрощується ведення обліку для самозайнятих фізичних осіб, а також вносяться зміни до окремих норм ПКУ з адміністрування податків. Крім того, внесені зміни і в процедуру проведення перевірок ФОП. На період дії карантину контролюючим органам надали право проводити документальні позапланові перевірки за зверненнями платника податків.

Найголовнішим нововведенням закону стало скасування ведення обов'язкової книги обліку доходів для ФОП. Фізичним особам-підприємцям I-III груп на спрощеній системі оподаткування можна буде вести облік в будь-якій зручній формі - паперовій або електронній, але із зазначенням суми доходу за місяць. Підприємцям на загальній системі також дозволили вести облік в паперовому або електронному вигляді, але за типовою формою, визначеною Міністерством фінансів.

"ФОП зобов'язані вести облік доходів і витрат від такої діяльності. Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, в тому числі через електронний кабінет. Типова форма такого обліку та порядок його ведення визначаються центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування і реалізує державну фінансову політику ", - йдеться в законі.

Нагадаємо, з 1 січня 2021 року в Україні ФОП будуть зобов'язані використовувати РРО (касові апарати). Це не стосується ФОП, які працюють з безготівковими платежами. Обов'язковими РРО стануть для ФОП на другій і четвертій групі, які здійснюють такі види діяльності:

  • реалізація технічно складних побутових приладів,

  • реалізація лікарських засобів,

  • ювелірна продукція,

  • роздрібна торгівля використаними товарами в магазинах,

  • діяльність ресторанів, кафе швидкого обслуговування,

  • діяльність турагентств,

  • діяльність готелів.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що фізичні особи-підприємці, які не мають найманих працівників та вимушено не працювали через коронавірусний карантину, можуть отримати від держави фінансову допомогу по частковому безробіттю. Для оформлення допомоги потрібно звернутися в центр зайнятості за місцем сплати ЄСВ і зібрати необхідний пакет документів протягом 90 днів після скорочення підприємницької діяльності.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?