В Україні раптово змінили позицію по Криму - що відбувається
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні раптово змінили позицію по Криму - що відбувається

В Україні раптово змінили позицію по Криму - що відбувається

Поки російський глава Володимир Путін готується до нового наступу на Україну, в українському парламенті обговорюють можливість поновлення поставок води в окупований Крим. Незважаючи на неодноразові запевнення офіційного Києва про те, що Україна буде забезпечувати кримчан водою тільки коли Росія припинить окупацію і виведе своїх військових з української території, в Кабміні допускають, що водопостачання відновлять, якщо в Криму виникне гуманітарна катастрофа. Про це повідомив глава українського уряду Денис Шмигаль в інтерв'ю Радіо Свобода, передає ONLINE.UA.

"У разі необхідності забезпечити людей водою, якщо гуманітарна катастрофа. Звичайно, Україна де завгодно, в Криму або в будь-якому іншому місці, буде забезпечувати українців водою і всім необхідним, медикаментами, їжею і так далі", - відповів Шмигаль на питання, за яких умовах Київ може відновити постачання води до Криму.

Прем'єр-міністр України при цьому підкреслив, що з точки зору промислового водопостачання, сьогодні є ряд обмежень, починаючи від фізичних, від того, що Кримський канал перекритий і навіть якщо б сьогодні гостро постало питання про те, щоб почати поставки води в Крим, зробити це неможливо по існуючій інфраструктурі. За слова Шмигаль, необхідно вкладати кошти, ремонтувати цю інфраструктуру. Також глава Кабміну запевнив, що Україна не буде поставляти воду окупантам, окупаційним військам, для потреб військових баз, які Путін розвернув на українському півострові.

Важливо відзначити, що раніше президент України Володимир Зеленський запевняв українців, що не підтримує ідею відновлення водопостачання з материкової України в окупований Росією Крим.

Нагадаємо, 85% потреб півострова в прісній воді завжди забезпечувала материкова Україна через Північно-Кримський канал. Після анексії Криму в 2014 році Україна водопостачання припинила. Влітку 2020 го ситуація з водою стала погіршуватися через посуху. Станом на початок літа рівень наповнення водосховищ природного стоку Криму виявився більш ніж в два рази нижче, ніж до літа минулого року. Крім того, наголошується, що Сімферополі обміліло водосховище, тому в місто вперше в історії почали подавати артезіанську воду.

Як відомо, війська РФ продовжують готуватися до наймасштабніших військових навчань "Кавказ 2020", на які в окупований Крим з'їдуться тисячі російських військових. Іноземні та українські аналітики попереджають, що окупанти під прикриттям навчань можуть спробувати захопити греблю в Херсонській області, яка не пропускає воду в Крим. Черговим доказом підготовки наступу Росії на Україну став наказ Путіна, який несподівано для всіх оголосив раптову перевірку військ Південного і Західного військових округів на кордоні з Україною.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Путін раптово змінив позицію щодо Криму. У Кремлі вирішили скоротити фінансування окупованого півострова.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?