Вибори в Білорусі почалися з резонансного скандалу
Категорія
Світ
Дата публікації

Вибори в Білорусі почалися з резонансного скандалу

Вибори в Білорусі почалися з резонансного скандалу
Джерело:  online.ua

Сьогодні в Білорусі доленосний день - 9 серпня в цій країні стартували вибори президента. Олександр Лукашенко, якого називають "останнім диктатором Європи", правив країною вже 26 років, але на цих виборах, вперше з 1994 року, під час передвиборної кампанії у нього з'явилися реальні конкуренти і він зіткнувся з багатотисячними акціями протесту, на яких білоруси виступають за зміни . Вирішальний день президентських виборів в Білорусі почався з кількох резонансних скандалів, які обурили жителів РБ. У ніч перед виборами в Мінську помітили колону військової техніки, а на одній з виборчих дільниць відрепетирували "перемогу" Лукашенко. Красномовні відео цих скандальних інцидентів опублікували в мережі, передає ONLINE.UA.

"Ось так відбуваються в Білорусі вибори", - прокоментували автори відео, на якому зафіксовано, як колона військової техніки входить до Мінська.

На іншому відео, яке потрапило в мережу, опубліковано аудіозапис з репетицією підрахунку голосів на виборах в Білорусі. Інцидент стався на одній з виборчих дільниць в Мінську, який знаходиться на території 39-ї гімназії. На репетиції нинішній президент Білорусі Олександр Лукашенко «переміг» з результатом в 952 голоси. Результати його суперників розподілилися наступним чином: Андрій Дмитрієв набрав 64 голоси, Ганна Канопацька - 16, Світлана Тихановська - 102 і Сергій Черечень - 18.

"Все вам дали вже тепер. Ваші циферки вам всі відомі, вже зараз на даний момент. Ви можете їх завчити максимально, наскільки це можливо. Або заготовка повинна бути не видною", - йдеться на аудіозаписи.

У ЦВК Білорусі вже виправдалися за цей інцидент. Там відзначили, що це запис тренінгу за підрахунком голосів, який проходить перед будь-якими виборами.

Нагадаємо, на президентський пост в Білорусі в 2020 році претендують п'ятеро людей, включаючи чинного главу держави Олександра Лукашенка, який беззмінно керує країною 26 років. Серед кандидатів: дружина затриманого блогера Світлана Тихановська, опозиціонер Андрій Дмитрієв, бізнесмен Сергій Черечень і екс-депутат парламенту Ганна Канопацька. Також в бюлетенях є графа "Проти всіх".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Євросоюз звернувся до Лукашенка перед виборами в Білорусі і закликав забезпечити вільні і чесні вибори, а також негайно звільнити всіх громадян, затриманих за політичними мотивами.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?