Ми повинні поставити крапку - Зеленський виступив з терміновою заявою
Категорія
Україна
Дата публікації

Ми повинні поставити крапку - Зеленський виступив з терміновою заявою

Ми повинні поставити крапку - Зеленський виступив з терміновою заявою
Джерело:  online.ua

У неділю, 9 серпня, український глава Володимир Зеленський звернувся з терміновою заявою до українців - в Міжнародний день корінних народів світу він пообіцяв кримським татарам розробити законодавство, яке буде захищати їх права та особливий статус кримськотатарського народу. Президент зазначив, що зараз, в період збройної агресії Росії проти України і окупації Криму це питання стало ще більш актуальним, тому українська влада повинна нарешті поставить в ньому точку. Відповідне звернення Зеленського опублікувала прес-служба Офісу президента, передає ONLINE.UА.

"Врегулювання цього питання назріло давно, і ми нарешті повинні поставити в ньому крапку. Впевнено можемо сказати - обов'язково відзначимо це свято солідарності у вільному Бахчисараї і по всьому Криму. Нашим спільним завданням зараз є захист прав кримських татар, допомога у всебічному розвитку мови, культури і збереження самобутності народу, який зараз не може повноцінно розвиватися на своїй історичній Батьківщині - в Криму. Для нас дуже важливо робити все від нас залежне, щоб відновити права кримськотатарського народу як корінного народу України", - заявив Зеленський.

Плани президента вже підтримали в МЗС України. У дипвідомстві підкреслили, що в Україні корінними народами є кримські татари, караїми та кримчаки, і відзначили, що проблематика визначення їх статусу актуалізувалася з початком російської агресії.

"У зв'язку з цим актуалізується завдання розробки і прийняття нової редакції закону "Про національні меншини в Україні", розробки законопроектів "Про корінні народи","Про статус кримськотатарського народу в Україні","Про національно-культурної автономії", а також прийняття нормативно правових актів щодо вдосконалення фінансової підтримки з боку держави культурного розвитку корінних народів, до створення яких активно долучається МЗС ", - додали у відомстві.

У день корінних народів світу на проблему кримських татар звернули увагу і в США. Офіційний Вашингтон терміново звернувся до Росії з вимогою припинити порушувати права кримських татар в окупованому Криму і покинути суверенну українську територію.

"У Міжнародний день корінних народів світу ми закликаємо Росію припинити жорстокі порушення прав людини кримських татар і покинути суверенну українську територію", - відзначили в дипломатичному американському відомстві, нагадавши Кремлю, що Крим - це Україна.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що Зеленський записав несподіване звернення до українців із закликом не втручатися у вибори в США.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?