Вибори в Білорусі закінчилися масовими протестами - що там відбувається
Категорія
Світ
Дата публікації

Вибори в Білорусі закінчилися масовими протестами - що там відбувається

Вибори в Білорусі закінчилися масовими протестами - що там відбувається
Джерело:  online.ua

У Білорусі відбулися вибори президента, які завершилися масовими протестами в країні. Після того, як національний екзит-пол оголосив про перемогу на виборах (майже 80% голосів) чинного президента Олександра Лукашенка, в Мінську і в інших містах Білорусі люди вийшли на мітинги. До їх розгону залучили ОМОН - зокрема автозак силовиків в'їхав у натовп протестуючих, а силовики стріляли по мітингуючих гумовими кулями і застосовувала сльозогінний газ та світло-шумові гранати. Є постраждалі, але офіційних даних про їх кількість поки немає. Правозахисники також повідомили, що в ході протестних акцій затримані вже 170 осіб. У деяких ЗМІ повідомляють, що вранці 10 серпня демонстранти розійшлися. Білоруські силовики запевнили, що контролюють ситуацію, незважаючи на "несанкціоновані масові заходи" в містах Республіки, і визнали застосування спецзасобів проти демонстрантів. Що зараз відбувається в Білорусі повідомляє ONLINE.UА.

Після виникнення масових протестів в Білорусі кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська записала звернення до силовикам і протестуючих. Вона зазначила, що у неї немає інтернету, а всю інформацію про те, що відбувається, вона отримує в смс-повідомленнях. У зверненні попросила силовиків не застосовувати силу проти мирних громадян. Протестувальників вона закликала запобігати провокаціям і не давати приводів застосовувати насильство.

Як відомо, за даними офіційного екзит-полу, Олександр Лукашенко, який балотується на шостий термін, набрав 79,7% голосів, його основна опонентка Світлана Тихановська - 6,8%. За результатами екзит-полу на 21 закордонній виборчій дільниці на виборах президента Білорусі у Тихановської на цих виборчих дільницях 81,57%, у Лукашенка 5,89%. Тихановська заявила, що буде в судах відстоювати голоси виборців.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що Лукашенко пригрозив своїм суперникам на виборах відповіддю за масові заворушення і провокації в Білорусі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?