В ЄС терміново скликають надзвичайний саміт - що сталося
Категорія
Політика
Дата публікації

В ЄС терміново скликають надзвичайний саміт - що сталося

В ЄС терміново скликають надзвичайний саміт - що сталося
Джерело:  online.ua

Члени Євросоюзу стурбовані масовими протестами в Білорусі, які виникли в країні після оголошення попередніх результатів виборів. Тисячі білорусів не згодні з тим, що президентом Білорусі залишиться Олександр Лукашенко, який вже 26 років беззмінно править країною. В ЄС засудили жорсткий розгін мітингувальників білоруськими силовиками, в зв'язку з чим пропонують зібратися на позачерговий саміт, щоб підтримати білорусів в їх прагненні до свободи. З такою терміновою пропозицією до Брюсселю звернувся Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. Про це повідомляє ONLINE.UА з посиланням на прес-службу польського прем'єра.

"Польща несе відповідальність за своїх найближчих сусідів. Тому прем'єр-міністр Матеуш Моравецький звернувся в листі до Шарля Мішеля, голові Європейської Ради та Урсуле фон дер Ляйен, голові Європейської Комісії, про скликання надзвичайного саміту Європейської Ради щодо подій в Білорусі. Після президентських виборів в Білорусії, які були проведені 9 серпня 2020 року, влада застосувала силу проти своїх громадян, які вимагають змін в країні. Ми повинні солідарно підтримати білорусів в їх прагненні до свободи ", - передала канцелярія прем'єр-міністра Польщі.

Як відомо, за даними офіційного екзит-полу, Олександр Лукашенко, який балотується на шостий термін, набрав 79,7% голосів, його основна опонентка Світлана тихановська - 6,8%. За результатами екзит-полу на 21 закордонній виборчій дільниці на виборах президента Білорусі, у Тихановської на цих виборчих дільницях 81,57%, у Лукашенка 5,89%. Тихановська заявила, що буде в судах відстоювати голоси виборців.

Після оголошення попередніх результатів виборів в Білорусі по країні прокотилася хвиля масових протестів. Тисячі білорусів вийшли на вулицю, протестуючи проти чинного президента Олександра Лукашенка, який беззмінно править країною вже 26 років і якого на Заході називають "останнім диктатором Європи". До їх розгону залучили ОМОН - зокрема автозак силовиків в'їхав у натовп протестуючих, а силовики стріляли по мітингуючих гумовими кулями і застосовували сльозогінний газ та світло-шумові гранати. Правозахисники повідомили про одного загиблого, але в МВС Білорусі цю інформацію спростовують. Також відомо, що в ході протестних акцій затримані вже більше 200 осіб.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що Зеленський відреагував на масові протести в Білорусі, які виникли там після виборів президента. Він закликав білоруського колегу Олександра Лукашенка проявити терпимість до мітингувальників і відмовитися від вуличного насильства, до якого вдалися білоруські силовики при розгоні демонстрантів. Президент України попередив Лукашенко, що в разі ескалації насилля буде наростати, а це загрожує дуже гіркими наслідками. Зеленський підкреслив, що особисто зацікавлений в тому, щоб Білорусь була по-справжньому незалежною і демократичною країною з сильною економікою і стабільними суспільними відносинами.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?