Протести в Білорусі: експерт пояснив, чого далі чекати від Путіна
Категорія
Політика
Дата публікації

Протести в Білорусі: експерт пояснив, чого далі чекати від Путіна

Протести в Білорусі: експерт пояснив, чого далі чекати від Путіна
Джерело:  24 канал

Політичний експерт та колишній посол України в Білорусі Роман Безсмертний звернув увагу на те, що протести через вибори в Білорусі пройшли в 33 містах країни, затримали понад 3 тисячі людей. Не важко здогадатися, що більшість протестувальників – це молодь, яка піднялася проти диктатури Лукашенка. Їм інкримінують організацію масових заворушень та напад на поліцейських. Експерт вирішив пояснити, чи причетний очільник Кремля Володимир Путін до резонансних події, які сколихнули Білорусь та чого далі очікувати від офіційної Москви. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "24 Канал".

У експерта поцікавилися, кого може підтримувати Кремль, опозицію чи владу, дипломат запевнив: Росія підтримує лише Росію.

"Кремль грає в цій грі на себе. Він розігрує спектакль поєдинку білоруса з білорусом. Ключову роль для цього грає маріонетка Лукашенко", - каже Роман Безсмертний.

За словами українського дипломата, для Росії, яка спостерігає за цією ситуацією, вигідна як перемога Лукашенка, так і збереження статусу-кво та початок бунтів. Адже це означає, що вона домінуватиме в економічному, інформаційному та силовому планах.

"А всі оці "ура-патріотичні" лозунги Лукашенка – це була лише спроба проявити активістів. Виявивши їх ще до початку виборів, понад 200 людей арештували. За період виборів ця кількість досягла 450. А 9 серпня – збільшилася ще", – додав Безсмертний.

Нагадаємо, що в Білорусі не вщухають акції протестів, які розгорілися зразу ж після оголошення екзитполів президентських виборів. Приборкувати натовп відправили тисячі силовиків. Учасники протестів вийшли на вулиці і пояснюють, що втомилися від 26-річного правління Олександра Лукашенка, тож хочуть мати право змінити керівника країни. Мітинги переросли у сутички з правоохоронцями - ті застосовують шумові гранати, стріляють гумовими кулями і б'ють кийками активістів. Влада не приховує, що використовує проти демонстрантів спецзасоби. В результаті зіткнень постраждали понад 50 громадян, зокрема 39 співробітників міліції, багато з яких – госпіталізовані.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Лукашенко неочікувано пригрозив Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?