Введено внутрішні війська - у Білорусі б'ють на сполох через поточну ситуацію
Категорія
Світ
Дата публікації

Введено внутрішні війська - у Білорусі б'ють на сполох через поточну ситуацію

Введено внутрішні війська - у Білорусі б'ють на сполох через поточну ситуацію
Джерело:  svaboda.org

Після протестів у Білорусі, викликаних сумнівними результатами виборів президента, влада вдалася до заходів, які фактично нагадують воєнний стан. Правозахисники підтвердили введення в Мінськ внутрішніх військ. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Радіо Свобода".

За словами заступника керівника центру "Вясна" Валентина Стефановича, влада цілеспрямовано готувалася до масових затримань після голосування 9 серпня.

Масові акції тим часом тривали в обласних центра та окремих великих районах країни.

"Фактично заходи, аналогічні воєнного стану, були введені в Мінську перед виборами. Введено внутрішні війська, поліція, скоординована блокада міста. Візити Олександра Лукашенка до військових частин, попередження про те, що армію можна використовувати для наведення порядку, — все це говорить про те, що влада очікувала, що результати виборів викличуть сплеск невдоволення ", - оголосив Стефанович.

Він пояснив, силовики зважилися на використання гумових куль, водометів, світло-шумових гранат. Такі дії правозахисники вважають "жорстоким насильством", допускати якого не можна.

"Ми покладаємо всю відповідальність за те, що сталося вчора, безпосередньо на владу Білорусі. Тому що влада повинна сприяти мирним зібранням. Люди вийшли, тому що не згодні з результатами виборів, які не відповідали навіть мінімальним стандартам", - підкреслив Стефанович.

Нагадаємо, за даними Центрвиборчкому, вибори виграв чинний президент Олександр Лукашенко з понад 80% голосів. Його головна опонентка Світлана Тихановська отримала 9,9% голосів.

Тисячі людей стали учасниками протесту. Офіційно силовики й правоохоронці затримали 3 тисячі осіб. На заворушеннях постраждали десятки активістів, однак влада скаржиться лише на поранення силовиків та навіть спростовувала раніше використання гумових куль.

Як повідомляв ONLINE.UA, білоруська влада звинуватила протестувальників Мінська у спробі захопити Палац Незалежності. Президент Олександр Лукашенко особисто заявив про іноземне керування цими діями.

За його словами, закордонні куратори керували акціями в ніч на 10 серпня за великі гроші. Самі протестувальники цього не усвідомлювали.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?