Надії зазнали поразки - в ЄС відкрито заговорили про санкції проти режиму Лукашенка
Категорія
Світ
Дата публікації

Надії зазнали поразки - в ЄС відкрито заговорили про санкції проти режиму Лукашенка

Надії зазнали поразки - в ЄС відкрито заговорили про санкції проти режиму Лукашенка
Джерело:  online.ua

В Німеччині виступили з жорсткою заявою щодо процесу виборів президента в Білорусі. Міністр закордонних справ Гайко Маас стверджує, що Євросоюзу слід розглянути питання про відновлення санкцій проти офіційного Мінська. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на DPA.

За словами дипломата, рішення щодо закінчення чинності санкцій необхідно вивчити "на предмет актуальності на тлі події останніх тижнів і днів". Він наголосив, надії на поліпшення ситуації з законністю в Білорусі "зазнали кількох серйозних поразок".

Слід нагадати, вперше Євросоюз ввів рестрикції проти режиму Лукашенка ще у 2004 році. Приводом для того стало зникнення двох опозиціонерів — журналіста й бізнесмена. Резонансні події датовані 1999-2000 роками.

Вже 2011 року санкції розширили, оскільки вибори в Білорусі напередодні не відповідали міжнародним стандартам. Також Мінську дорікнули порушення у сфері прав людини.

З 2015 до 2016 року європейська влада відзначилася відлигою у відношеннях з білоруськими колегами. У цей період сталося покрокове виведення санкцій, які були чинними проти низки політиків та компаній.

Водночас збройне ембарго проти республіки залишилося чинним. Воно вже викликало питання на тлі виборів 2020 року, оскільки ЗМІ з протестувальниками продемонстрували використані силовиками світло шумові гранати чеського виробництва — наразі невідомо, як ті потрапили до Білорусі.

Вибори відбулися без міжнародних спостерігачів, навіть від місцевих альтернативних виборчі дільниці намагалися закрити.

Як повідомляв ONLINE.UA, опозиційний штаб виступив з офіційною скаргою щодо результатів виборів президента Білорусі 9 серпня. Кандидатка Світлана Тихановська звернулася в Центральну виборчу комісію з новою вимогою — визнати голосування недійсним.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?