Домашні улюбленці та коронавірус - вчені приголомшили відкриттям
Категорія
Технології
Дата публікації

Домашні улюбленці та коронавірус - вчені приголомшили відкриттям

Домашні улюбленці та коронавірус - вчені приголомшили відкриттям
Джерело:  online.ua

Вчені давно намагалися з'ясувати, яким чином коронавірус COVID-19 поширюється серед домашніх тварин. Лабораторні експерименти продемонстрували, що інфіковані кішки здатні передавати хворобу іншим. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на портал попереднього друку bioRxiv.

Команда фахівців під керівництвом Юргена Ріхта з Університету штату Канзас дослідили вплив коронавірусу на здорових кішках віком до пів року. Добу після до них підселили ще двох. Тварин досліджували протягом 21 діб, проводячи тестування.

Кішки з першої групи дали позитивні результати упродовж перших десяти днів. Вірус у двох підселених виявили через кілька днів після спілкування з першими.

Вчені зазначили, "котові схильні до зараження SARS-CoV-2 та потенційно можуть бути резервуаром для вірусу". Водночас тварини продемонстрували легке перенесення хвороби — у них немає жодних клінічних проявів чи ураження легенів. Антитілами вони володіли вже через тиждень.

Наразі даних ще недостатньо, щоб остаточно стверджувати, ніби усі кішки легко переносять COVID-19, особливо нез'ясованим стали тварини похилого віку.

Експерти вважають, треба досконально вивчити ймовірність передачі вірусу від кішок до людей чи собак. Останній пункт надалі потребуватиме вивчення щодо передачі інфекції також до людей.

Нагадаємо, станом на 10 серпня у світі підтвердили майже 20 мільйонів випадків від початку пандемії.

Як повідомляв ONLINE.UA, з початку пандемії коронавірусу ефективного лікарського препарату від COVID-19 медикам так і не вдалося знайти — єдиним способом перемогти інфекцію сьогодні залишається вакцина, яку розробляють у багатьох країнах світу.

Для того, щоб весь світ міг отримати цей ефективний інструмент боротьби з коронавірусом, потрібні великі інвестиції в розмірі 100 млрд доларів, з яких виділено всього 10 відсотків.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?