Ми вже готуємося: Євросоюз зробив останнє попередження Лукашенку
Категорія
Політика
Дата публікації

Ми вже готуємося: Євросоюз зробив останнє попередження Лукашенку

Ми вже готуємося: Євросоюз зробив останнє попередження Лукашенку
Джерело:  online.ua

Протести та мітинги в Білорусі, які розгорілися в країні після оголошення результатів президентських виборів, зразу ж привернули увагу міжнародної спільноти. Чимало світових лідерів уже відреагували на останні події та закликали офіційний Мінськ припинити насилля проти громадян, які приєдналися до масових протестів. 11 серпня Європейський Союз офіційно закликав команду чинного президента Олександра Лукашенка припинити репресії. Окрім того, ЄС попередив, що вже готує реакцію на подальший розвиток подій. З такою гучною заявою вситупив високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, передає ONLINE.UA.

"Жорстокі репресії та арешти мирних протестувальників у Білорусі мають припинитися. Білоруський народ має право на демократію та вільні й чесні вибори. Ми продовжуємо пильно стежити за подіями та вже готуємо реакцією ЄС та спільну декларацією 27 країн-членів разом із міністрами із закордонних справ Ради ЄС", - наголосив європейський політик.

Варто звернути увагу на те, що нещодавно була опублікована спільна заява Жозепа Борреля та єврокомісара з питань сусідства і розширення Олівера Варгеї - політики закликали офіційний Мінськ не застосовувати силу до своїх громадян та провести чесний підрахунок голосів. З ідентичними закликами виступила низка інших країн Євросоюзу.

Нагадаємо, що у ніч на 11 серпня по всій Білорусі продовжилися протести. У столиці країни силовики влаштували розгін демонстрантів, які зібралися в кількох районах міста. В результаті протистояння один демонстрант загинув. Згодом стало відомо, що головна суперниця Лукашенка Світлана Тихановська виїхала до Вільнюса. Її команда спочатку стверджувала, що політикиню вивезла з країни білоруська влада, її від'їзд дозволив звільнити начальницю її штабу Марію Мороз, затриману напередодні виборів. Трохи пізніше було опубліковане відеозвернення Тихановської, в якому вона каже, що це її власне рішення.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Олександр Лукашенко почав погрожувати Україні та іншим членам ЄС.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?