Вчені поділилися дивовижним відкриттям у космосі - що цікаво знати
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені поділилися дивовижним відкриттям у космосі - що цікаво знати

Вчені поділилися дивовижним відкриттям у космосі - що цікаво знати
Джерело:  online.ua

Карликова планета Церера, хоча й виглядає неживим каменем, насправді далека від цього. Нещодавно команда вчених виступила з припущенням про цілий рідкий океан під поверхнею. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Nature Astronomy.

Астрономи повторно опрацювали масив даних, які передав на Землю американський апарат Dawn - він прибув на орбіту Церери у 2015 році. Вони звернули увагу на кратер Оккатор, в центрі якого виявили світлі ділянки, їх оцінили як суміш водного льоду й соди.

Раніше вважалося, що це — викид підземних покладів внаслідок ураження планети метеоритом. Наразі експерти довели, вік Оккатора сягає 20 мільйонів років, водночас ці викиди не старіше кількох мільйонів.

Автори нового дослідження додатково проаналізували інформацію про потенційні великі обсяги води й соди під поверхнею Церери. Вони вважають, слабкі гравітаційні аномалії та нерівномірний розподіл породи говорить про резервуар рідини.

Астрономи пояснили, розчин здатний поширюватися тріщинами у твердій корі Церери. Його вибивають на поверхню астероїди, що формує неоднорідний і складний устрій карликової планети.

Також чималим внеском у дослідження стала ідентифікація гідрогаліту у світлих викидах. На Землі цей натрієвий мінерал знаходять саме у водоймах, які перенасичені сіллю.

Одночасно на поверхні планети активні кріовулкани, триває зміна сезонів, а також спостерігається наявність речовин органічного походження.

Як повідомляв ONLINE.UA, астрономи здивували новою заявою про Сонце й обертання планет навколо нього. Вони стверджують, що зірка насправді — не центр нашої системи. Група фахівців японського космічного агентства JAXA провела відповідне дослідження, яке дало несподівані для пересічних людей результати.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?