Євросоюз несподівано кинув виклик Лукашенку - до чого готуватися
Категорія
Політика
Дата публікації

Євросоюз несподівано кинув виклик Лукашенку - до чого готуватися

Євросоюз несподівано кинув виклик Лукашенку - до чого готуватися

Влада Європейського Союзу вирішила завдати нового удару по комнаді білоруського лідера Олександра Лукашенка. Очільник дипломатії ЄС Жозеп Боррель неочікувано для всіх опублікував заяву від імені 27 країн-членів Євросоюзу щодо подій у Білорусі. Варто звернути увагу на те, що у ній міститься погроза санкцій за насильство і фальсифікацію виборів. Представники блоку нагадали, що після звільнення політичних в'язнів, яке відбулося 5 років тому, відносини між ЄС і Білоруссю покращилися, однак без прогресу в області прав людини і верховенства права відносини між ЄС і Білоруссю можуть тільки погіршитися. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "ЄП".

"Саме на цьому тлі ми будемо оцінювати дії білоруської влади щодо врегулювання поточної ситуації і проводити поглиблений аналіз відносин ЄС з Білоруссю", - наголошується в опублікованій заяві.

За словами представників ЄС, "це може включати, серед іншого, запровадження заходів проти осіб, відповідальних за насильство, яке спостерігається, необгрунтовані арешти і фальсифікацію результатів виборів".

"Ми закликаємо політичне керівництво Білорусі почати справжній і всебічний діалог з більш широкими верствами суспільства, щоб уникнути подальшого насильства", - йдеться в заяві Борреля.

Окрім того, зазначається, що Євросоюз уважно стежить за розвитком подій довкола президентських виборів, які, вважають у Брюсселі, "не були ні вільними, ні справедливими".

"Влада застосувала непропорційне і неприйнятне насильство, в результаті чого принаймні одна людина загинула і багато хто отримав поранення. Тисячі людей були затримані, посилилися утиски свободи зібрань, засобів масової інформації та свободи вираження думок. Ми закликаємо білоруську владу негайно і беззастережно звільнити всіх затриманих. Більш того, достовірні повідомлення місцевих спостерігачів показують, що виборчий процес не відповідав міжнародним стандартам, які очікуються від держави-учасниці ОБСЄ. Народ Білорусі заслуговує на краще", - йдеться в заяві ЄС.

Варто звернути увагу на те, що міністри закордонних справ країн Європейського союзу можуть провести позачергову зустріч через ситуацію в Білорусі - вона може відбутися 27-28 серпня.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що президент Литви Гітанас Науседа виступив з гучною та безкомпромісною заявою після звернення головної суперниці Лукашенка до білорусів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?