Ми вимагаємо негайно це зробити - Україна висунула ультиматум Лукашенку
Категорія
Політика
Дата публікації

Ми вимагаємо негайно це зробити - Україна висунула ультиматум Лукашенку

Ми вимагаємо негайно це зробити - Україна висунула ультиматум Лукашенку
Джерело:  online.ua

13 серпня офіційно стало відомо, що посольство України у Білорусі спрямувало до команди чинного президента Олександра Лукашенка дві ноти з приводу затриманих на протестах українців та вимагає зустрічі з ними. Такими даними під час брифінгу поділився очільник Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба. За його словами, посольство України на виконання мого доручення спрямувало дві ноти до МЗС Білорусі із запитом надати інформацію про всіх громадян України, затриманих правоохоронними органами Республіки Білорусь у період з 9 по 12 серпня, та надати інформацію про причини затримання та місця їхнього утримання, передає ONLINE.UA.

Український дипломат звернув увагу на те, що наразі відомо про трьох затриманих українців - волонтерів Костянтина Реуцького та Євген Васильєва, а також Оксану Альошину. Згідно з останніми даними, за місцем тимчасового проживання Реуцького та Васильєва провели обшук, під час якого вилучили ноутбук Реуцького, паспорт Васильєва та інші речі. Що важливо розуміти, Реуцького та Васильєва звинувачують у злочині за п. 2 ст. 293 кримінального кодексу Республіки Білорусь "Масові заворушення", за якою передбачені санкції у вигляді позбавлення волі від 3 до 8 років.

"Ми вимагаємо негайної зустрічі консула з цими затриманими особами, а якщо буде інформація про інших громадян - то з ними також. Крім того, ми вимагаємо негайного і безумовного звільнення цих осіб з метою повернення до України", - підкреслив Дмитро Кулеба.

За словами українського дипломата, згідно з нормами міжнародного права громадяни, затримані за кордоном, мають право на негайний контакт з консулом. Очільник МЗС України наголосив, що український консул вже відвідав 2 найбільші центри тимчасового утримання у Мінську, але жодної інформації про затриманих отримати не вдалося.

"Офіційні органи Білорусі не інформують нас про місцезнаходження наших громадян. По суті, консул об'їжджає всі точки, де їх можуть утримувати, щоб встановити хоча б якісь дані", - наголосив Дмитро Кулеба.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що ще у однієї країни увірвався терпець через дії та заяви Лукашенка.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?