Лукашенко прийняв всі умови Путіна: чим закінчилися термінові переговори президентів Росії і Білорусі
Категорія
Політика
Дата публікації

Лукашенко прийняв всі умови Путіна: чим закінчилися термінові переговори президентів Росії і Білорусі

Лукашенко прийняв всі умови Путіна: чим закінчилися термінові переговори президентів Росії і Білорусі
Джерело:  online.ua

Російський глава Володимир Путін пильно стежить за ситуацією в Білорусі, тому вирішив оперативно скористатися нею в свою користь. Напередодні Путін терміново зателефонував президенту Білорусі Олександру Лукашенку, щоб на тлі протестів в країні обговорити створення союзної держави. Важливо розуміти, що і в Кремлі, і в офіційному Мінську намагаються приховати деталі розмови президентів РФ і Білорусі, але у російського політолога Валерія Солов'я є доступ до інформації такого рівня, хоча серед його інсайдів були як точні, так і помилкові. За інформацією Солов'я, під час вчорашніх переговорів Лукашенко прийняв всі умови Путіна по союзній державі, передає ONLINE.UA.

"Сьогодні два східноєвропейських «вождя» по телефону обговорювали ситуацію в Білорусі і подальшу взаємодію. Лукашенко повністю погодився на всі пропозиції Кремля по союзній державі. До Москви він летіти не збирався", - повідомив Соловей в соцмережі.

Як відомо, Росія і Білорусь підписали договір про створення союзної держави ще в 1999 році за ініціативою Олександра Лукашенка. Цей документ передбачає тісну інтеграцію двох країн у політичній, економічній, військовій, валютній, культурній та інших сферах. Тривалий час це "державне утворення" існувало лише на папері. Але з початком війни проти України РФ почала "наступ" на суверенітет Білорусі, яка дуже важлива для Москви в стратегічному плані.

Важливо підкреслити, що раніше Лукашенко більш жорстко підходив до обговорення з Путіним союзної держави. Ще навесні 2020 року білоруський лідер звинувачував президента РФ в імперських замашках на Білорусь і наполягав на рівних умовах при "об'єднанні".

В Україні і на Заході припускають, що Путін обов'язково скористається ситуацією в Білорусі на свою користь. Зокрема, секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данилов не виключає, що нинішні події в Білорусі, можуть розвиватися по "кримському" або "донбаському" сценаріям.

Нагадаємо, масштабні протести в Білорусі почалися 9 серпня після оголошення ЦВК переможцем виборів Олександра Лукашенка. Силовики розганяють акції протесту за допомогою сльозогінного газу, водометів, гумових куль і світлошумових гранат. Були випадки нападу силовиків на випадкових перехожих. Затримано тисячі людей. У лікарнях Білорусі знаходяться сотні людей, які постраждали від силовиків - за словами медиків, вони в шоці від того, що відбувається в мирний час. Офіційний Брюссель закликає Лукашенка зупинить насильство над людьми в країні, в іншому випадку проти нього введуть санкції.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в ЄС хочуть покарати Путіна за протести в Білорусі. Зокрема, польський євродепутат вважає, що перш за все Брюссель повинен зупинити Росію, яка в ситуації, що склалася може навіть анексувати Білорусь, після чого білоруси самі зможуть розібратися в ситуації, що склалася.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?