Україна повинна - у Зеленського виступили з неочікуваною заявою щодо Білорусі
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна повинна - у Зеленського виступили з неочікуваною заявою щодо Білорусі

Україна повинна - у Зеленського виступили з неочікуваною заявою щодо Білорусі
Джерело:  online.ua

Україна з першого дня масштабних протестів у Білорусі закликає офіційний Мінськ і білоруського президента Олександра Лукашенко не забуватися про демократію і піти на діалог з людьми, а не застосовувати насильство. Однак, українська влада не виключає, що Україна надасть допомогу офіційному Мінську, але тільки якщо надійде офіційний запит від команди Лукашенко. Про це заявив новий голова української делегації в ТКГ по врегулюванню ситуації на Донбасі Леонід Кравчук в інтерв'ю "Українському радіо", передає ONLINE.UA.

"Україна повинна діяти за принципом міжнародного права, не втручатися. Якщо потрібна допомога і якщо ця допомога буде через звернення - Україна повинна її надати. Поки такого звернення немає. Україна повинна надалі не змінювати ні на йоту своєю стратегічнуполітики щодо Білорусі, яка записана в документах. Ні на крапельку, нічого не змінилося - Україна приймає будь-якого президента, будь-яку ВРУ, яка створена в іноземній державі ", - зазначив Кравчук.

Перший президент України підкреслив, що Київ повинен діяти у відношенні Білорусі за принципом міжнародного права і, незважаючи на ситуацію, що склалася, не змінювати своєї стратегічної політики щодо сусідньої країни.

Важливо відзначити, що Україна ще не відреагувала на результати виборів в Білорусі, які поставили під сумнів самі білоруси і багато представників Євросоюзу, де вважають підсумки голосування сфальсифікованими. У МЗС України ухвалять рішення, як реагувати на підсумки виборів після того, як будуть оголошені офіційні результати 14 серпня.

Як відомо, сьогодні, 13 серпня, ЦВК показав попередні підсумки виборів в Мінську. За попередніми підрахунками Центрвиборчкому Білорусі Олександр Лукашенко набирає на виборах президента в Мінську 64,49% голосів, а Світлана Тихановська - 14,92% голосів. Всього по країні Тихановська набирає 10,09%, а Лукашенко отримує 80,08% голосів. Інші кандидати отримали: Дмитрієв - 1,21%, Канопацька - 1,68%, Черечень - 1,15%, проти всіх - 4,6%.

Нагадаємо, 9 серпня після оголошення ЦВК переможцем виборів Олександра Лукашенко в Білорусі почалися масштабні протести. Тисячі білорусів вийшли на вулиці міст, вимагаючи перерахунку голосів, оскільки не згодні з тим, що Лукашенко пішов на новий президентський термін. Силовики розганяють акції протесту за допомогою сльозогінного газу, водометів, гумових куль і світлошумових гранат. Були випадки нападу силовиків на випадкових перехожих. Затримано тисячі людей. У лікарнях Білорусі знаходяться сотні людей, які постраждали від силовиків - за словами медиків, вони в шоці від того, що відбувається в мирний час. Офіційний Брюссель закликає Лукашенка зупинить насильство над людьми в країні, в іншому випадку проти нього введуть санкції.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в ЄС раптово змінили позицію по Білорусі. Депутат Європейського парламенту від Польщі Яцек Саріуш-Вольський запропонував покарати за протести в Білорусі не Мінськ і Лукашенко, а Росію і президента Володимира Путіна, який, на його думку, стоїть за розхитуванням політичної ситуації в сусідній країні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?