Названа несподівана причина поганої пам'яті у дітей
Категорія
Технології
Дата публікації

Названа несподівана причина поганої пам'яті у дітей

Названа несподівана причина поганої пам'яті у дітей
Джерело:  online.ua

Дитячу забудькуватість і погану пам'ять часто пов'язують з пустощами і неуважністю, але виявляється, ця проблема може бути наслідком низького доходу сім'ї. До такого висновку прийшли американські вчені з Університету Торонто, які довели, що когнітивні функції головного мозку дітей можуть страждати через стрес і недоступність до матеріальних і нематеріальних ресурсів. Як з'ясувалося, передній гіпокамп, який відповідає за пам'ять і мовні здібності, менше за обсягом у дітей з бідних сімей, ніж у їхніх однолітків із сімей з високим соціально-економічним статусом. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Nature Communications.

Несподівану причину поганої пам'яті у дітей експерти виявили в ході масштабного дослідження, в рамках якого порівняли тести на словниковий запас і пам'ять у 700 осіб. Отримані дані вчені порівняли з доходом сім'ї і були вражені. Як виявилося, діти з сімей з нижчим доходом в середньому показували гірші результати в тестах на пам'ять і мовні здібності на відміну від своїх однолітків, які жили в сім'ях з більш високим доходом.

"Ми виявили - і що робить цей результат новим - це те, що передній гіпокамп пов'язаний з відмінностями в когнітивних здібностях, пов'язаних з доходом", - пояснили автори дослідження.

Вчені пояснили, що гіпокамп розташований в скроневій частці мозку. Він є частиною лімбічної системи і грає життєво важливу роль в навчанні і пам'яті. За словами експертів, і попередні дослідження пов'язували соціально-економічний статус і зниження рівня пізнання, але не ідентифікували гіпокамп як основну причину, почасти тому, що гіпокамп розглядався як єдина однорідна структура.

За словами Емі Фінн, яка очолює лабораторію навчання і нейронного розвитку в Університеті штату Каліфорнія, нове відкриття дозволить вченим зрозуміти, як допомогти дітям з малозабезпечених сімей зрівняти своє невигідне становище порівняно зі своїми однолітками з сімей з більш високими доходами за показниками когнітивних здібностей.

"Це підвищує ймовірність, що ми в кінцевому підсумку зможемо запобігти - принаймні до певної міри - цим негативним впливам на мозок. Це підказує, як ми можемо змінити ситуацію", - підсумували автори дослідження.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що після 30 років в організмі людей починаються незворотні процеси старіння, які зачіпають і когнітивні здібності. Щоб зберегти пам'ять, мислення і зміцнити розумові здібності, потрібно постійно піддавати мозок багатозадачному навантаженню - це є найпростішим і дієвим способом зупинити його старіння. До такого висновку прийшли американські вчені з Університету Південної Флориди.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?