Несе загрозу українцям - до Зеленського звернулися з невідкладною вимогою
Категорія
Україна
Дата публікації

Несе загрозу українцям - до Зеленського звернулися з невідкладною вимогою

Несе загрозу українцям - до Зеленського звернулися з невідкладною вимогою
Джерело:  online.ua

Україна і Ізраїль стурбовані майбутнім масовим паломництвом хасидів в Умань для святкування іудейського нового року Рош-ха-Шана в вересні, але не стали скасовувати приїзд 5-10 тисяч паломників через пандемію коронавіруса. Ця ситуація непокоїть мера Черкас Анатолія Бондаренка, який вважає, що приїзд хасидів поставить під загрозу здоров'я та життя українців. У зв'язку з цим 15 серпня він звернувся з невідкладною вимогою до президента України Володимира Зеленському із закликом втрутитися в ситуацію і не допустити паломництво, яке загрожує не тільки жителям Умані, а й всієї України. Відповідне звернення до президента Бондаренко опублікував в соцмережі, передає ONLINE.UA.

"Нас обурює історія з прийняттям рішення по хасидам. Виходить, українці зараз не мають права вільно відвідати Ізраїль і США, де рівень епідемічної загрози значно вищий за український. А ось тамтешні громадяни мають право приїхати в українське місто і вільно святкувати тут релігійне свято. Десятки тисяч людина, які можуть бути носіями Covid-19, несуть загрозу населенню не тільки Умані, Черкаської області, а й всієї України ", - йдеться в зверненні Бондаренко до Зеленського.

Чиновник нагадав, що через загрозу поширення коронавіруса українцям забороняли будь-які свята в період жорсткого карантину, але вони як і раніше дозволені для іноземців. Такий стан справ, на думку Бондаренко, порушує права українських громадян і ставить їх в несправедливе становище перед іноземцями.

"Десятки тисяч людей, які можуть бути носіями COVID-19, вони несуть загрозу населенню не тільки Умані, Черкаської області, а й всієї України. Ми звертаємося до президента Зеленського як до гаранта наших прав. Пане президенте, втрутьтеся в ситуацію. Почуйте думку громад ", - підсумував Бондаренко.

Як відомо, іудейський Новий рік відзначається щорічно в період молодика осіннього місяця тишрей - сьомого місяця єврейського календаря. Євреї вважають, що Бог створив світ саме в сьомому місяці, тому і ведуть з нього літочислення. З цим святом у них пов'язано створення перших людей, куштування забороненого плоду, закінчення Всесвітнього потопу, чудесний порятунок Ісаака під час жертвопринесення та інші важливі події біблійної історії. Святкування іудейського нового року в Умані пов'язано з тим, що в місті похований цадик (праведник) Нахман, а його могила - одна з найбільш шанованих святинь і місце паломництва для представників брацлавського течії хасидизму.

Мер Умані Олександр Цебрій запропонував скасувати приїзд паломників-хасидів на святкування Рош-ха-Шана в 2020 році в зв'язку з пандемією COVID-19. Але державна комісія з питань ТЕБ та НС не ухвалювала рішення про заборону паломництва хасидів через пандемію COVID-19. Замість цього МЗС України доручили проінформувати іноземців про дії карантинних обмежень, а МВС - посилити і забезпечити безпеку під час святкування Рош-ха-Шана. Відзначається, що при перетині кордону хасидам видаватимуть пам'ятку про умови перебування в країні, а в разі порушення карантинних правил їм заборонятимуть в'їзд в Україну на кілька років.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Україна б'є на сполох через плани хасидів в Умані. У МЗС вважають неможливим традиційне святкування Рош-ха-Шана в 2020 році, але офіційної заборони на приїзд хасидів поки немає.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?