Франція і Німеччина підтримали пропозицію України по Донбасу - що відомо
Категорія
Політика
Дата публікації

Франція і Німеччина підтримали пропозицію України по Донбасу - що відомо

Франція і Німеччина підтримали пропозицію України по Донбасу - що відомо
Джерело:  online.ua

Глава Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба офіційно повідомив про те, що Україна вже готується до нормандських переговорів по Донбасу на рівні міністрів закордонних справ. За його словами, зустріч глав МЗС "нормандської четвірки" за участю російської сторони запланована на вересень. Міністр зазначив, що Франція і Німеччина вже підтримали пропозицію Кулеби провести зустріч міністрів закордонних справ нормандського формату. При цьому глава МЗС Німеччини Гайко Маас під час візиту до Києва 24 серпня запевнив, що "є всі підстави вважати, що ця зустріч відбудеться в повноцінному, чотирибічному форматі і до нас приєднається глава МЗС РФ", незважаючи на те, що Кремль задумав вийти з нормандських переговорів на рівні радників лідерів держав, так як не бачить в них сенсу, передає ONLINE.UA.

"Я вдячний міністру закордонних справ ФРН Гайко Маасу і французькому колезі Жан-Ів Ле Дріану, які підтримали мою пропозицію незабаром провести зустріч міністрів закордонних справ Нормандського формату. Повинні використовувати позитивну динаміку, щоб рухатися до саміту в Берліні. Очікуємо, що така зустріч міністрів в чотирибічному форматі за участю російської сторони відбудеться вже у вересні ", - повідомив Кулеба.

У свою чергу міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас, після переговорів з Кулебою 24 серпня в Києві, додав, що на нормандських переговорах по Донбасу на рівні глав МЗС можуть обговорити "формулу Штайнмаєра", проведення місцевих виборів на Донбасі, передачу повноважень на російсько-українському держкордоні, а також повноваження військових. Маас зазначив, що в цьому питанні "вже почали деякі речі здійснюватися" і є ряд соціальних, економічних тем, які обговорювалися в Парижі.

"Тобто якщо нам вдасться, і якщо активно на цим будемо працювати на рівні міністрів закордонних справ між відомствами Федерального канцлера та Офісом президента, тоді у нас буде можливість обговорити і політичні питання, тобто так звану формулу Штайнмаєра, коли відбудуться регіональні вибори, яким чином відбудеться передача повноважень на кордоні, які будуть повноваження мати військові. Це речі, які повинні обговорюватися в Нормандські форматі на рівні міністрів закордонних справ ", - підкреслив глава МЗС Німеччини.

Важливо відзначити, що переговори ТКГ Донбасом, які відбулися 19 серпня, команда Путіна намагалася зірвати. Росія поставила Україні ультиматум про зміну Верховною Радою постанови про місцеві вибори 2020 року, щоб вибори проводилися також на території ОРДЛО. Представники Кремля звинуватили при цьому Київ в порушеннях Мінських угод і формули Штайнмаєра. Йдеться про постанову ВРУ про місцеві вибори в Україні, в якій вказано, що на території ОРДЛО вони не будуть проводитися. Тому Кравчук вирішив поступитися оккупатам і звернувся до ВРУ з проханням змінити постанову про вибори.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що пропозиція члена команди українського лідера Володимира Зеленського і глави делегації в ТКГ від офіційного Києва Леоніда Кравчука про зміну постанови про проведення місцевих виборів в Україні, в тому числі і ОРДЛО, надійшло на розгляд Верховної Ради. Його розглянуть депутати, але після детального обговорення в комітетах. Про це повідомив спікер ВРУ Дмитро Разумков. Голова парламенту при цьому не впевнений, що нардепи підтримають ідею Кравчука, який погодився з вимогами команди російського президента Володимира Путіна і підтримуваних ним бойовиків ОРДЛО. Разумков вважає, що крім глави делегації в ТКГ, необхідно вислухати і позицію представників інших органів державної влади, які відповідають за мирне врегулювання війни на Донбасі, зокрема керівника Офісу президента Андрія Єрмака.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?