У Меркель поставили неочікуваний ультиматум Зеленському щодо ОРДЛО
Категорія
Політика
Дата публікації

У Меркель поставили неочікуваний ультиматум Зеленському щодо ОРДЛО

У Меркель поставили неочікуваний ультиматум Зеленському щодо ОРДЛО
Джерело:  online.ua

У понеділок, 24 серпня, до Києва з офіційним візитом приїхав глава МЗС Німеччини Гайко Маас. За підсумками переговорів з українським міністром закордонних справ Дмитром Кулебою він дав пресконференцію, на якій почав вимагати, щоб українська влада вирішила політичні питання в мінських переговорах по Донбасу щодо проведення виборів в ОРДЛО. Глава МЗС України відповів на цю вимогу. Він підкреслив, що Україна ніколи не піде на поступки, які підірвуть її територіальну цілісність, але і не допустить створення в середині країни міни уповільненої дії. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу МЗС.

"Наш заклик не переставати прикладати зусилля, а займатися політичними завданнями, зокрема, проведенням виборів в ОРДЛО. Ми зараз головуємо в ЄС, але створивши Фонд відновлення, мова йде про те, щоб ЄС ухвалював солідарні рішення, і таким чином ми будемо просуватися вперед", - сказав Маас.

При цьому представник команди канцлерки Німеччини Ангели Меркель визнав, що поки не зрозуміло, як створити підстави для проведення виборів ОРДЛО. Але нагадав, що це прописано в Мінських угодах, тому Київ повинен знайти позитивне рішення, яке підтримають всі сторони, в тому числі і Росія.

Кулеба, відповідаючи на питання, в чому Україна готова поступитися в питанні проведення виборів в ОРДЛО, заявив, що для Києва абсолютно ключовим є відновлення української територіальної цілісності і рух вперед, як європейської, євроатлантичної країни. Але, за словами міністра закордонних справ України, в цих питаннях влада не переступить "червоні" лінії.

Важливо відзначити, що на переговорах з Кулебою Маас розцінив як "обнадійливий знак" припинення вогню на Донбасі, яке триває вже більше чотирьох тижнів і стало найдовшим з 2014 року. Він планує обговорити це політичний імпульс з президентом України Володимиром Зеленським. Маас також планує зустрітися з представниками Спеціальної спостережної місії ОБСЄ. Він вважає роботу цього "незалежного наглядового та неупередженого органу" надзвичайно важливою.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Франція і Німеччина підтримали пропозицію України провести нормандські переговори по Донбасу на рівні глав МЗС. Зустріч планується вже у вересні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?