Справа Роттердам+: САП ухвалила шокуюче рішення
Категорія
Економіка
Дата публікації

Справа Роттердам+: САП ухвалила шокуюче рішення

Справа Роттердам+: САП ухвалила шокуюче рішення
Джерело:  online.ua

28 серпня офіційно стало відомо, що прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Віталій Пономаренко неочікувано для всіх вніс постанову про закриття справи "Роттердам+". Варто звернути увагу на те, що головною причиною такого рішення стала експертиза Служби безпеки України, яка встановила нібито відсутність збитків. Це при тому, що, за останніми даними, збитки переоцінили у 39 млрд грн замість 19 млрд, як було на початку розслідування. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на заяву "Центру протидії корупції".

Що важливо розуміти, ще у грудні 2016 року Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив у позові до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, яким позивач просив визнати незаконною постанову НКРЕКП про затвердження формули "Роттердам+". Окрім того, Апеляційний адмінсуд і Вищий адмінсуд залишили рішення без змін.

"У березні 2016 року Нацкомісія затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Згідно з нею, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахувалась за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну". Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію дорожче", - нагадують в "ЦПК".

Варто звернути увагу на те, що формула втратила чинність з 1 липня цього року у зв'язку з переходом України на новий ринок електроенергії.

Як уже згадувалося раніше, 8 серпня 2019 року детективи НАБУ у справі "Роттердам+" повідомили про підозру шістьом особам, зокрема голові Нацкомісії Дмитру Вовку та Бутовському. За даними слідства, Вовк за попередньою змовою з групою інших осіб розробили та у 2016 році прийняли необґрунтований регуляторний акт, так звану "формулу Роттердам+". Цим документом вони створили умови для штучного зростання ціни продажу електричної енергії на Оптовий ринок електроенергії, чим завдали державі колосальних збитків.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 21 серпня очільник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький неочікувано для всіх написав заяву про звільнення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?