Може початися військовий конфлікт - в Туреччині виступили з новими загрозами
Категорія
Світ
Дата публікації

Може початися військовий конфлікт - в Туреччині виступили з новими загрозами

Може початися військовий конфлікт - в Туреччині виступили з новими загрозами
Джерело:  online.ua

У світі назріває новий військовий конфлікт між Туреччиною і Грецією. Офіційна Анкара вже пригрозила війною, тому що не збирається йти на поступки ні в Середземному, ні в Егейському морях. Про це 29 серпня заявив віце-президент Туреччини Фуат Октай, який знову виправдав дії Туреччини щодо проведення геологорозвідувальних робіт в спірному районі Середземного моря, який Анкара вважає своєю територією, хоча проти цього виступають не тільки Греція, а й країни ЄС. Брюссель вже готовий піти на санкції проти Туреччини, якщо не вдасться врегулювати спірну ситуацію шляхом діалогу. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Anadolu.

"Анкара вживатиме все необхідне для захисту кожного квадратного сантиметра своїх вод в Середземномор'ї. Спроби Греції розширити територіальні води з шести до 12 морських миль не будуть визнані Анкарою. Цей крок може стати причиною військового конфлікту", - заявив Октай.

Як відомо, протиріччя між Туреччиною і Грецією виникли ще в 1974 році. Афіни і Анкара претендують на перекриття прибережних територій, а також мають розбіжності з приводу острова Кіпр, де Туреччина є єдиною країною, яка визнала етнічно турецьку республіку Північного Кіпру. Відносини між країнами загострилися кілька днів тому. Турецьке судно знову почало проводити сейсмічні дослідження в східній частині Середземного моря, претендуючи на право енергопостачання в спірних водах. Проти цього виступає не тільки Греція і Кіпр, а й Єгипет, країни ЄС та інші країни, що підтримують Афіни.

Нагадаємо, флот Греції був приведений у бойову готовність 22 липня 2020 року, після того, як Туреччина відправила військові кораблі в оточенні самого східного з грецьких островів Кастелорізо. Афіни закликали Анкару негайно припинити незаконні дії, які порушують її суверенітет і загрожують миру і безпеки в регіоні.

На сторону Греції став Євросоюз. Туреччина ж заявила, що ЄС "не має права" критикувати здійснювану нею розвідку газових родовищ у Східному Середземномор'ї, так як це суперечить власному законодавству ЄС та міжнародному праву.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Макрон раптово вирішив піти проти Туреччини. Президент Франції зайняв сторону Греції, яка відстоює своє право на морський кордон.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?