Як вчитимуться школярі з 1 вересня - в МОЗ ухвалили остаточне рішення
Категорія
Україна
Дата публікації

Як вчитимуться школярі з 1 вересня - в МОЗ ухвалили остаточне рішення

Як вчитимуться школярі з 1 вересня - в МОЗ ухвалили остаточне рішення
Джерело:  online.ua

Через два дні в Україні починається новий навчальний рік, але освітній процес буде проходити за новими правилами в умовах адаптивного карантину. 30 серпня глава МОЗ Максим Степанов нагадав, як будуть вчитися школярі з 1 вересня в відповідності з рекомендаціями Міністерства охорони здоров'я. Він уточнив, за яких умов школи переходитимуть на дистанційне навчання, як буде працювати група продовженого дня і чи будуть діти ходити в школу в масках, передає ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу МОЗ.

Степанов підкреслив, що піти до школи 1 вересня зможуть майже всі учні, крім тих, хто проживає в регіонах, включених в "червону" зону. Глава МОЗ зазначив, що і в подальшому школи переходитимуть виключно на дистанційне навчання тільки в разі знаходження в "червоній" карантинній зоні.

"Якщо школа з точки зору освітнього процесу вважає, що можна, не перебуваючи на "червоному" рівні, наприклад, на" помаранчевому "рівні, зробити такий процес навчання змішаної форми - і дистанційне, і безпосередньо стаціонарне в школі - це вже питання, яке вирішується на рівні школи", - пояснив позицію МОЗ Степанов.

При цьому у МОЗ України немає окремих рекомендацій для проведення занять в групах "продовженого дня" в умовах епідемії коронавіруса. При цьому вчителі повинні забезпечити виконання всіх епідеміологічних заходів у такому форматі навчання.

"МОЗ в своїх рекоменлаціях не обмежував заняття в групах продовженого дня. Якщо директор школи в змозі забезпечити всі рекомендації, які були надані для освітнього процесу, то ніяких перешкод не існує", - пояснив міністр.

Степанов нагадав, що МОЗ рекомендує навчальним закладам по можливості проводити заняття під відкритим небом, початок навчання розвести в часі - наприклад, початкова школа починає перший урок о 08:30, а старша о 08:45. Також МОЗ радить розведення різних вікових груп по поверхах школи.

Важливо додати, що згідно з рекомендаціями ЦГЗ України, навчання в школах з 1 вересня буде проходити за такими правилами:

  • Працівники загальноосвітніх навчальних закладів повинні: поширювати серед учнів інформацію про заходи профілактики, стежити за самопочуттям і здоров'ям учнів, дотримуватися правил респіраторної гігієни, міняти маску кожні три години.

  • Керівництво навчального закладу зобов'язане: забезпечити розробку алгоритму дій у разі реєстрації випадків COVID-19 і затвердити новий графік навчання, щоб запобігати скупченню учнів.

  • Час початку і закінчення занять для класів і груп має бути різним.

  • Вхід до закладу освіти дозволяється тільки працівникам, учням та людям, які супроводжують осіб з інвалідністю.

  • Вхід в установи освіти учнів дозволяється тільки при наявності маски або респіратора. Маски під час занять можна не використовувати. Під час пересування носіння маски обов'язково для всіх, крім учнів 1-4 класів.

  • На всіх входах до установ повинні бути місця для обробки рук антисептичними засобами. Обробка антисептиками доцільно в разі відсутності доступу до проточної води. Основним заходом гігієни є миття рук з милом.

  • Після кожного заняття необхідно провітрювати приміщення не менше 10 хвилин.

  • Після занять необхідно продезінфікувати поверхні: дверні ручки, столи, місця для сидіння, поручні тощо.

  • У їдальнях відстань між столами не повинна бути менше 1,5 м. Сидіти за ними можуть не більше 4-х чоловік.

  • У закладі має бути централізований збір і утилізація використаних засобів індивідуального захисту.

  • У разі підтвердження випадку COVID-19, всі учні класу проходять самоізоляцію.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в МОЗ пояснили як будуть діяти школи, якщо виникне раптовий спалах коронавіруса.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?