Оппозиція зробила неочікувану пропозицію Лукашенко - до чого готуватися білорусам
Категорія
Політика
Дата публікації

Оппозиція зробила неочікувану пропозицію Лукашенко - до чого готуватися білорусам

Оппозиція зробила неочікувану пропозицію Лукашенко - до чого готуватися білорусам

У Білорусі вже четвертий тиждень тривають масштабні протести проти режиму Олександра Лукашенка, які підтримує опозиція і команда головної суперниці білоруського лідера на президентських виборах Світлани Тихановської. Білоруси за допомогою опозиції домагаються відставки Лукашенка і проведення нових чесних виборів в країні - вони вважають Тихановську "нормальним президентом", а вона сама називає себе "національним лідером", який буде домагатися розв'язання політичної кризи і трансферу влади в країні. 30 серпня стало відомо, що Тихановська хоче почати діалог з Олександром Лукашенко, виконуючим обов'язки президента Білорусі. В ЄС вже заявили про готовність підтримати ці переговори. При цьому в штабі Тихановської розповіла, до чого варто готуватися білорусам, якщо влада все ж перейде до опозиції - Тихановська хоче відновити Конституцію 1994 року і сформувати тимчасовий уряд на основі чинного. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Інтерфакс.

"Тихановська має намір відновити Конституцію 1994 року і сформувати тимчасовий уряд на основі чинного. Після цього будуть створені умови для проведення чесних і прозорих виборів, які і будуть проведені. Тихановська готова до переговорів з владою країни за умови звільнення затриманих учасників політичних протестів. У цьому діалозі з владою, про який говорить Світлана, буде обговорюватися процедура мирної передачі влади", - повідомили в штабі у головної суперниці Лукашенко на президентських виборах.

Важливо відзначити, що до цього про готовність Тихановської до переговорів з Лукашенком заявив міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто.

"Тихановська попросила мене підтримки на початку діалогу з владою Білорусії і держави Європейського союзу підтвердили свою готовність підтримати такий діалог. Ми сподіваємося на швидке просування діалогу. Можливим посередником могло б стати ОБСЄ. Чинний голова ОБСЄ Албанія і наступна за нею Швеція запропонували відправити високопоставлену делегацію в Мінськ, щоб сприяти діалогу між урядом і опозицією", - розповів він на прес-конференції в Талліні за підсумками свого візиту в Литву.

Тим часом в Білорусі тривають масштабні протести. Жителі країни вимагають скасувати підсумки виборів, на яких, за даними ЦВК, переміг Лукашенко і результати яких не визнав Євросоюз, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів в перші дні. Крім того в Білорусі проходить страйк - співробітники провідних підприємств країни відмовляються виходити на роботу, поки режим Лукашенка не виконає вимоги народу.

Напередодні, 29 серпня, в Мінську та інших містах Білорусі пройшла акція "Гранд-марш жінок". На масштабну акцію протесту проти насильства вийшли тисячі жінок - вони вимагали відправити діючу владу у відставку, провести нові вибори президента і розслідувати знущання над мітингувальниками в перші дні протесту.

30 серпня, в день народження Олександра Лукашенка, в столиці Білорусі розпочався Марш миру і незалежності, в якому беруть участь десятки тисяч людей. У центр Мінська влада стягнула водомети, автозаки і БТРи. Правоохоронці практично відразу почали затримувати протестувальників.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 30 серпня Путін терміново подзвонив Лукашенку- вони домовилися про швидку зустрічі в Москві в найближчі тижні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?