Це тільки початок - ЄС виступив з новим попередженням
Категорія
Політика
Дата публікації

Це тільки початок - ЄС виступив з новим попередженням

Це тільки початок - ЄС виступив з новим попередженням
Джерело:  online.ua

31 серпня Литва, Латвія та Естонія нарешті виконали свою гучну обіцянку - вони стали першими у світі державами, які ввели персональні санкції після суперечливих виборів та придушення мирних протестів у Білорусі. Що важливо розуміти, балтійські держави внесли у санкційні списки 30 білоруських чиновників, включно з чинним президентом Александром Лукашенком, якого не визнає легітимним міжнародна спільнота. Цього ж дня очільник МЗС Литви Лінас Лінкявічюс зробив жорстке попередження офіційному Мінську - він наголосив, що запроваджені сьогодні країнами Балтії персональні санкції проти білоруських чиновників є лише першим кроком. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ВВС.

"Сьогодні Литва за погодженням з Латвією та Естонією ввела санкції проти низки білоруських громадян, у тому числі колишнього президента, відповідальних за цинічну фальсифікацію виборів і жорстоке поводження з народом Білорусі. Цей санкційний пакет - тільки перший крок" - написав Лінкявічюс у Twitter.

Варто звернути увагу на те, що Європейський Союз ще готує список посадовців режиму Лукашенка, на яких накладе санкції за причетність до фальсифікації виборів та насильства проти мирних протестувальників. Про це нещодавно повідомив дипломатії ЄС Жозеп Боррель після зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Берліні. За словами дипломата, він не готовий поки назвати кількість осіб, яких включать до списку, та імена окремих з них.

"Список підготує робоча група у найближчі дні і він буде прийнятий настільки швидко, наскільки це можливо… Ми маємо зробити це у відповідності до всіх юридичних процедур", - підкреслив Жозеп Боррель.

За його словами, щодо кожного з посадовців, яких збираються включити у список, збирають грунтовні докази їхньої причетності - на випадок судового позову.

"Ми ще раз закликаємо до національного діалогу як єдиного способу забезпечити дотримання демократії і свобод у Білорусі", - заявив високий представник ЄС.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Олександр Лукашенко неочікувано публічно визнав свою головну помилку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?