Резиденція Президента у Маріїнському палаці відкриється для екскурсій - уже відома дата
Категорія
Культура
Дата публікації

Резиденція Президента у Маріїнському палаці відкриється для екскурсій - уже відома дата

Резиденція Президента у Маріїнському палаці відкриється для екскурсій - уже відома дата
Джерело:  online.ua

Команда українського лідера Володимра Зеленського потішила українців довгоочікуваною новиною - офіційно стало відомо, що Церемоніальна резиденція Президента України, яка розміщується в Маріїнському палаці, стане доступною для екскурсій з 4 вересня 2020 року. Зверніть увагу на те, що відвідати палац можна буде у п’ятницю, суботу та неділю, з 10:00 до 17:00. Для цього необхідно попередньо забронювати дату та час свого візиту на сайті, а безпосередньо перед початком екскурсії – купити квиток. Екскурсія триватиме 45 хвилин. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Офіс президента України.

Варто звернути увагу на те, що вартість квитка становить 150 грн. Для пільгових категорій громадян – 75 грн. Безкоштовними екскурсії будуть для дітей до 7 років. Окрім того, наголошується, що щочетверга доступ до палацу матимуть лише організовані групи школярів. В ОП розповідають, що для них уже підготована особлива програма екскурсії з урахуванням їхнього віку, класу та специфіки історичного періоду, який вони вивчають.

«Цей палац має довгу та складну історію. Але це також частина української історії. І я вважаю, правильно відкрити двері палацу для всіх людей, всіх українців, щоб кожен зміг торкнутися сторінок цієї історії: інколи драматичних, а інколи – визначних», – наголосив український лідер Володимир Зеленський.

В ході екскурсії палацом ви зможете ознайомитися з експозицією картин та подарунків президентів України, церемоніальною залою, залою для переговорів. Що важливо розуміти, цей палац є визначною пам'яткою палацової архітектури стилю бароко та внесений до реєстру пам’яток національного культурного надбання. Рішення про його будівництво було ухвалене 1744 року. Проект розроблено під керівництвом знаменитого італійського архітектора Бартоломео Растреллі. Вважається, що зразком для київського палацу став палац Олексія Розумовського в Перово під Москвою. У 1812 та 1819 роках сталися пожежі, які знищили частину будівлі. Російський архітектор Карл Маєвський, проводячи реставраційні роботи, надав палацу нових стильових рис.

"У 1917 році більшу частину палацу зайняв Виконавчий комітет нової демократичної міської влади Київського об’єднаного комітету громадських організацій. Споруда фактично стала центром міського самоуправління на початковій фазі революції. У кінці січня 1918 року палац зайняли більшовики. Тут розмістилося військове командування, штаб та сумнозвісна ЧК. Палац перетворився на в’язницю, а прилеглий парк став місцем розстрілів і поховань. У 1941-1943 роках більша частина споруди стояла пусткою, а з 1946 по 1949 рік тривали ремонтно-реставраційні роботи під керівництвом архітектора Павла Альошина", - розповідають в ОП.

Не важко здогадатися, що після відновлення державної незалежності України у 1991 році палац став офіційною резиденцією Глави держави. Тут проводяться саміти, офіційні прийоми на найвищому рівні, церемонії вручення вірчих грамот послами іноземних держав, нагород, зустрічі іноземних делегацій на найвищому рівні тощо.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Google подарував новий дудл українцям  — це квітка-символ у вигляді вінка з соняшників і волошок, які повторюють кольори Державного прапора України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?