Вчені з'ясували, як можна подолати стрес - деталі цікавого експерименту
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені з'ясували, як можна подолати стрес - деталі цікавого експерименту

Вчені з'ясували, як можна подолати стрес - деталі цікавого експерименту
Джерело:  online.ua

Команда вчених з'ясувала, яким чином фізичні навантаження можуть допомогти у боротьбі зі стресом. Експеримент проводився на лабораторних мишах. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на науковий журнал JNeurosci.

Експерти Медичної школи Університету Еморі намагалися зафіксувати нейробіологічні механізми, які пригнічувають стрес. Вони з'ясували, що миші стають спокійнішими після того, як набігаються в колесі — їхній організм виділяє під час фізичної активності нейропептид галанін, подібна особливість є також у людей.

Тритижневий експеримент провели на двох групах мишей — перша мала колесо для бігу, друга ні. Стан тварин вимірювали двічі — після стресової події та через 24 години.

Миші з колесом відзначилися спокійнішою поведінкою, під час фізичного навантаження їхній мозок виробляв нейропептид галанін, який допомагає організму в боротьбі проти тривожності, психічних розладів. Підвищену частку галаніну знайшли у так званій блакитній плямі, ця частина мозку відзначається зниженою кількістю речовини під час стресових ситуацій.

Також миші продемонстрували певну здатність до тренувань — фізична активність допомогла їм за три тижні стати більш стресостійкими.

Водночас науковці додали, ще залишається відкритим питання — чи буде виявлений механізм так само проявляти себе в людському організмі. Відомо, що фізичні навантаження дійсно допомагають в подоланні стресу, однак яким саме чином на нейробіологічному рівні — остаточно невідомо.

Як повідомляв ONLINE.UA, зайва вага у жінок до настання менопаузи захищає організм від виникнення раку молочної залози. До такого висновку прийшли американські вчені з університету Північної Кароліни. Подробиці — за посиланням.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?