Що буде з економікою України найближчим часом - експерти зробили невтішний прогноз
Категорія
Економіка
Дата публікації

Що буде з економікою України найближчим часом - експерти зробили невтішний прогноз

Що буде з економікою України найближчим часом - експерти зробили невтішний прогноз
Джерело:  online.ua

Експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings оновили оцінку української економіки - вони зберегли свій квітневий прогноз, згідно з яким в 2020 році економіка України скоротиться на 6,5%. За оцінками аналітиків Fitch, у другому кварталі 2020 економіка України скоротилася на 11,4%. Однак, вони припускають, що ситуація може погіршитися, тому що ризики зберігаються, з огляду на невизначеність щодо масштабів і тривалості спалаху коронавіруса, а також тривалості або повторного введення обмежень, особливо з урахуванням повідомлень про зростання числа випадків коронавіруса в Україні. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прогноз Fitch.

"Fitch прогнозує, що дефіцит розширеного уряду досягне 6,5% ВВП в 2020 році. Великі дивідендні виплати від державних компаній (1,8% від ВВП) і відновлення збору податків (за винятком податків, пов'язаних з імпортом) підтримали державні доходи, в той час як зростання витрат залишається помірним з початку року і зосереджений на соціальних трансфертах та витрати на охорону здоров'я. Фіскальна консолідація відбуватиметься поступово, при цьому дефіцит розширеного уряду скоротиться до 5,4% ВВП в 2021 році і 4,2% в 2022 році " , - йдеться в прогнозі експертів.

У Fitch відзначили, що інфляційний тиск залишається помірним, але за їх прогнозом, інфляція наблизиться до цільового показника НБУ в 5% до кінця 2020 року через підвищення цін на енергоносії і продукти харчування, а також відновлення внутрішнього попиту. Експерти підрахували, що інфляція в середньому складе 5,3% в 2021 році і 5,7% в 2022 році. Важливо відзначити, що НБУ знизив облікові ставки до рекордно низького рівня в 6%, але подальше ослаблення, на думку Fitch, може бути обмежено зростанням інфляційного тиску і значним підвищенням мінімальної заробітної плати в 2021 році.

"Загальний державний борг збільшиться до 57,4% ВВП (65,1%, включаючи гарантії) і 60% до 2022 року, з 44,4% (50,4% з гарантіями) в 2019 році. Fitch прогнозує, що державний борг України стабілізується на рівні близько 60% в 2022-2023 роках", - додали аналітики.

Важливо нагадати, що в держбюджеті України передбачено падіння ВВП в 4,9%. Разом з тим МВФ в червні погіршив прогноз падіння економіки країни з прогнозованих раніше 7,7% до 8,2%. Втім, Єврокомісія значно погіршила прогноз падіння економіки і для країн єврозони. Найбільше постраждають Франція, Італія і Іспанія. Там очікується зниження ВВП в цьому році більш ніж на 10%.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства спрогнозували, коли відновиться економіка України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?