Чи впливають гени на тривалість життя - вчені вразили відповіддю
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Чи впливають гени на тривалість життя - вчені вразили відповіддю

Чи впливають гени на тривалість життя - вчені вразили відповіддю
Джерело:  online.ua

Іноземні вчені нещодавно дійшли неочікуваного висновку - вони офіційно заявили про те, що генетичні чинники мають відносно невеликий вплив на тривалість життя. Тому, якщо ви переконані, що будете жити довго, тому що ваш дідусь довгожитель, - ви помиляєтесь. Це зазначається в новому дослідженні, яке охопило понад 400 мільйонів осіб. Науковці змогли з'ясувати, що довголіття в основному залежить від способу життя, тоді як ДНК впливає на нього лише на 10%. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Genetics.

"Великий обсяг бази даних дозволив вченим вивчити сім'ї протягом кількох поколінь, аналізуючи довголіття не тільки кровних родичів, а й родичів з боку чоловіка або дружини. Завдяки математичним і статистичним розрахункам, вчені виявили, що у рідних і двоюрідних братів чи сестер спадковий фактор відіграє приблизно таку ж роль, як показували попередні дослідження. Зокрема, гени пояснюють від 20% до 30% тривалості життя, причому ця оцінка знижується нижче 15% для родичів протилежної статі", - йдеться в повідомленні.

Окрім того, дослідникам також вдалося виявити, що тривалість життя подружжя більшою мірою схожа, ніж у братів і сестер протилежної статі. Пояснити це доволі просто - подружжя живе в одному будинку та у них загальні негенетичні фактори (дієта і спосіб життя). На переконання вчених, якщо враховувати й цей фактор вибору партнера, то спадковість насправді пояснює не більше 7% довголіття, а, можливо, навіть менше. Тож дуже важливо зрозуміти одну річ - гени самі по собі не можуть врятувати вас від ранньої смерті.

"Той, хто хоче прожити довше, повинен краще і правильніше харчуватися і робити фізичні вправи, замість того, щоб покладатися на гарні гени предків", - дають свою пораду іноземні вчені.

Як повідомляв ONLINE.UA, тривалість життя може бути пов’язана з м’язовою силою — до такого висновку дійшли бразильські вчені.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?