Коли українці обігнали світ — хірург Колесников розповів, як дивував іноземних професіоналів
Категорія
Технології
Дата публікації

Коли українці обігнали світ — хірург Колесников розповів, як дивував іноземних професіоналів

Коли українці обігнали світ — хірург Колесников розповів, як дивував іноземних професіоналів
Джерело:  online.ua

Українські лікарі ще понад 30 років тому почали дивувати світ своїм досвідом та розробками. Як саме — розповів професор Євген Борисович Колесников, який став співавтором "золотого стандарту" в хірургії морбідного ожиріння та отримав чисельні нагороди в медичній галузі. Визнаний на міжнародному рівні фахівець починав свій професійний шлях з Одеського медичного університету. Йому вдалося потрапити у команду молодих лікарів, наставником якої став сам академік Олександр Шалімов — вони працювали над технологією лапароскопічної хірургії. У 1980-х про новітність таких засобів вони не замислювалися, не знали про їхню працю й за кордоном — тільки пізніше виявилося, що саме українські хірурги стали ледь не першими у світі, хто широко опрацьовував лапароскопію. Про це в ексклюзивному інтерв'ю лікар Колесников розповів ONLINE.UA.

Потяг до нових знань, опанування нових практик — це риси, які повинні бути в кожного хірурга та лікаря, вважає Євген Борисович. Сам він завершив та захистив кандидатську дисертацію на початку 1980-х. Її предметом стала розробка нових хірургічних втручань, які проводили у поєднанні зі сорбційними методами детоксикації — підхід майбутнього медичного світили до праці став піонерським навіть за кордоном. Він став автором спеціальних сорбентів, методів та портативного обладнання для виведення токсинів з крові й лімфи.

Намір поширювати практику привів молодого хірурга до лапароскопії — як було згадано вище, ці технології знаходилися на початку свого розвитку, однак ніхто не знав, наскільки українці просунулися на цьому шляху.

"Це було вперше у світі на початку 80-х років минулого століття, про що ми тоді не знали, та заявили про свої піонерські дослідження в цій галузі пізніше. Першу невелику статтю про це опублікували в журналі "Клінічна хірургія" у 1985 році. На той момент було важко заявити про це міжнародній медичній пресі, бо на всі роботи, які мали значення для СРСР, накладали гриф "Для службового користування". Так ДСК наклали як на статтю, так і на мою докторську дисертацію. І тільки через роки ми змогли про це заговорити.

Остання моя доповідь про це була на Всесвітньому конгресі Міжнародної академії медичних наук у 2018 році в Королівському коледжі хірургів та лікарів у Глазго (Великобританія). У мене там було дві доповіді, одна з яких про те, що Україна була на початку цих досліджень у світовій хірургії", - пояснив Євген Борисович.

Практика й здібності Колесникова вразили іноземних колег, один німецький медик спеціально прибув з-за кордону, щоб ознайомитися з лапароскопічною технікою. Для українського фахівця це відкрило дорогу в Німеччину — спочатку на місяць, а пізніше на цілий рік. Після цього він співпрацював з медиками у Сполучених Штатах.

Нагадаємо, що Євген Борисович Колесников — хірург вищої категорії, професор кафедри загальної та невідкладної хірургії Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика та одночасно професор Київського медичного університету (з викладанням хірургії англійською мовою), доктор медичних наук, професор, член Асоціації післядипломного навчання Гарвардського університету (США), віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пластичної, реконструктивної та естетичної хірургії, член Американської академії косметичної хірургії, лауреат Премії та Медалі Міжнародного коледжу хірургів (США) та Державної премії України, академік Міжнародної академії медичних наук (IMSA), провідний хірург медичного центру Deva Clinique.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?