Розвивається дуже швидко - відомий хірург вразив заявою про можливості генної науки
Категорія
Технології
Дата публікації

Розвивається дуже швидко - відомий хірург вразив заявою про можливості генної науки

Розвивається дуже швидко - відомий хірург вразив заявою про можливості генної науки
Джерело:  online.ua

Український хірург, професор Євген Колесников, який став фахівцем міжнародного рівня та відзначився у створенні "золотого стандарту" в лікуванні морбідного ожиріння, стверджує — вчитися треба упродовж всього життя, особливо якщо ти лікар. Потяг до нових знань, що призвів доктора до передової у 1980-ті роки лапароскопічної техніки, нікуди не зник з роками — той регулярно відвідує американський Гарвард для отримання найсвіжішої інформації про медицину, щоб надалі передати її своїм студентам. Цікавиться також професор іншими науковими напрямками. Про відкриття світової науки упродовж останніх десятиліть Євген Борисович розповів під час ексклюзивного інтерв'ю для ONLINE.UA.

За словами хірурга, надзвичайно вражаючими виявилися відкриття людства у генній сфері — це дозволило фахівцям розробляти різні проєкти зі стовбуровими клітинами.

"Наука розвивається дуже швидко. Чесно кажучи, я не очікував, що на моєму життєвому шляху розгадають людський геном. Але це сталося. Це зробили дві американські компанії: одна державна, а інша — міжнародна програма, в яку входили США, Японія, Франція, Німеччина, Китай та Англія. І вони в 1990 році почали програму на 10-15 років для того, щоб розгадати геном людини. Паралельно приватна компанія теж почала дослідження, і ось в цій паралельній конкуренції геном розгадали", - пояснив професор Колесников.

Він розповів, чорновий варіант дослідження розробили ще у 2000 році, фінальний завершили до 2003-го. Навіть сьогоденна наука ще не розшифрувала від 5 до 8% людського геному, однак навіть на цій стадії фахівці можуть визначати гени, від яких залежить розвинення патологій. Зміни відповідних частинок геному дозволить вбити хворобу на ранній стадії чи вилікувати її.

2012 рік відзначився сенсацією завдяки праці професора Джона Гердона з Кембридзького університету та професора Сін'ї Яманаки з університету Кіото — вони зуміли перепрограмувати клітини зі зрілих у молодші, за що отримали Нобелівську премію.

Нагадаємо, що Євген Борисович Колесников — хірург вищої категорії, професор кафедри загальної та невідкладної хірургії Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика та одночасно професор Київського медичного університету (з викладанням хірургії англійською мовою), доктор медичних наук, професор, член Асоціації післядипломного навчання Гарвардського університету (США), віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пластичної, реконструктивної та естетичної хірургії, член Американської академії косметичної хірургії, лауреат Премії та Медалі Міжнародного коледжу хірургів (США) та Державної премії України, академік Міжнародної академії медичних наук (IMSA), провідний хірург медичного центру Deva Clinique.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?