Як український лікар рятував США від пандемії - хірург Колесников про свої методи
Категорія
Технології
Дата публікації

Як український лікар рятував США від пандемії - хірург Колесников про свої методи

Як український лікар рятував США від пандемії - хірург Колесников про свої методи
Джерело:  online.ua

Професор Євген Колесников, який зробив чималий внесок у розвиток світової хірургії, завжди говорить — людина не може бути лікарем, якщо не вчиться, все своє життя. Навчання в Одеському медичному університеті, праця в команді під керуванням наступника — академіка Олександра Шалімова, захист кандидатської на початку 1980-х - все це стало фундаментом для його стрімкої кар'єри. Як хірург він почав опановувати лапароскопічну техніку, вона виявилася передовою для всього світу, тож безліч іноземних спеціалістів хотіли б ознайомитися з навичками українця. Так потяг до розвитку фаху привів його спочатку в Німеччину, а згодом — до Сполучених Штатів. Все це Євген Борисович розповів ONLINE.UA під час ексклюзивного інтерв'ю.

Гарвардський університет, Бостон, Вашингтон — український професор працював та навчався, поки жив у Сполучених Штатах. Він практикував у багатьох клініках, пройшов навчальні програми системи охорони здоров'я, почав працювати над лікуванням морбідного ожиріння.

Доктор Колесников розповів, американці на початку 2000-х серйозно страждали на ожиріння, була нібито справжня пандемія. Це, відповідно, давало надзвичайні обсяги для практики. Лапароскопічна техніка, якою володів український фахівець, повністю була перевагою у порівнянні з "класичною" - коли для оперування були необхідні надрізи до 25-30 сантиметрів. Такий підхід нерідко призводив до інфекції та тривалої реабілітації пацієнтів.

Лапароскопія, утім, мала також серйозні недоліки, але пов'язані вони були безпосередньо з ходом операції — тривала процедура, велика ймовірність ускладнень, вони дорожчі у порівнянні та не завжди можливі. Можна сказати, що Євген Борисович скористався цим викликом, разом з командою колег (D. Halmi та O. Anez) вони розробили новітній метод Mini-open Roux-en-Y Gastric Bypass. Для нього характерна висока швидкість — менше однієї години, операція проходить завдяки гастроєюнальне шунтування через міні-лапаротомний доступ, не більше 7-8 сантиметрів. Ця технологія пізніше набула статусу "золотого стандарту".

"Що означає "золотий стандарт"? Метод включає два основні компоненти: обмежувальний, який не дає можливості з'їсти багато їжі, бо з великого шлунку створюється маленький шлуночок, який вміщує мало їжі. Крім того, з травлення виключається і частина тонкої кишки (близько 1,5 м). Таким чином людина менше їсть, та менша кількість поживних речовин засвоюється в організмі. Внаслідок цього вона худне. В чому особливість цієї операції — вона менш інвазивна, менш травматична.

Як розробники методу ми в 2004 році виступили з доповіддю на Всесвітньому конгресі Міжнародного коледжу хірургів в Еквадорі, Всесвітньому конгресі хірургів у Токіо, Європейському конгресі в Празі. Наступні роки ми старалися їздити по всьому світові та показувати цей метод у різних країнах. Раз 5-6 на рік ми їздили різними всесвітніми та європейськими конгресами, показували наші розробки та відмінні результати операцій. Зараз цей метод широко використовують у світовій хірургії в лікуванні морбідного ожиріння", - пояснив професор.

Нагадаємо, що Євген Борисович Колесников — хірург вищої категорії, професор кафедри загальної та невідкладної хірургії Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика та одночасно професор Київського медичного університету (з викладанням хірургії англійською мовою), доктор медичних наук, професор, член Асоціації післядипломного навчання Гарвардського університету (США), віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пластичної, реконструктивної та естетичної хірургії, член Американської академії косметичної хірургії, лауреат Премії та Медалі Міжнародного коледжу хірургів (США) та Державної премії України, академік Міжнародної академії медичних наук (IMSA), провідний хірург медичного центру Deva Clinique.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?