Путін зайняв жорстку позицію по Донбасу - що вирішили в команді Зеленського
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін зайняв жорстку позицію по Донбасу - що вирішили в команді Зеленського

Путін зайняв жорстку позицію по Донбасу - що вирішили в команді Зеленського
Джерело:  online.ua

Напередодні у відомстві німецької канцлерки в Берліні відбулися довгоочікувані переговори політичних радників країн "нормандської четвірки", які тривали сім годин. Делегацію від України представляли віце-прем'єр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, голова Офісу президента Андрій Єрмак, представники РНБО, Верховної Ради, міністерств оборони і закордонних справ. Команду президента Росії Володимира Путіна традиційно представляє заступник глави адміністрації президента РФ і куратор окупованого Донбасу Дмитро Козак. Сторони переговорного процесу вже підвели головні підсумки нормандських переговорів, на яких не обійшлося без чергових ультиматумів Кремля. Про що домовилися команди Путіна і Зеленського, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу ОПУ.

На Банковій повідомили, що сторони досягли домовленостей про продовження режиму "тиші" на Донбасі, який діє з 27 липня. Представники офіційного Києва запевнили учасників переговорного процесу, що Україна зробить все, щоб зберегти перемир'я і не дати його зірвати.

"Ми, як ніхто, зацікавлені, щоб більше не гинули українські військовослужбовці і мирні громадяни, як це відбувалося шість років поспіль", - зазначив керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак.

Також протягом семи годин делегації пройшлися практично по всіх пунктах, які стосуються домовленостей лідерів "нормандської четвірки", досягнутих в Парижі - це і питання безпеки, і політичні моменти, і доступ Червоного Хреста, і звільнення утримуваних осіб.

"Реалізація наданих українською стороною пропозицій дає підстави очікувати досягнення прогресу в доступі міжнародних правозахисних організацій до утримуваних осіб найближчим часом. Досягнуто домовленості зустрітися у форматі радників лідерів країн - учасниць "Нормандської четвірки" протягом наступних тижнів і продовжити обговорення виконання Паризьких домовленостей і підготовку Берлінського саміту в нормандському форматі", - підвели підсумки нормандських переговорів у Зеленського.

У команді Путіна підтвердили, що сторони домовилися про продовження режиму припинення вогню на Донбасі і про те, що ті додаткові заходи, які були прийняті 22 липня, будуть безумовно дотримуватися, як з одного, так і з іншого боку.

"Представники лідерів країн нормандської четвірки обмінялися думками з усіх питань врегулювання конфлікту на сході України, проте прориву досягти не вдалося. Не з усіх питань вдалося досягти узгоджених рішень", - зазначив Козак.

Також Козак заявив, що під час переговорів сторони домовилися, що найближчим часом Верховна Рада розгляне проєкт постанови про місцеві вибори в Україні, яка, на думку представників ОРДЛО, порушує Мінські угоди. Член української делегації, представник України в політичній підгрупі ТКГ в Мінську Андрій Костін підтвердив, що українська делегація погодилася з можливістю внесення змін до постанови Верховної Ради про призначення місцевих виборів, на чому наполягає Кремль. У той же час віце-прем'єр-міністр, міністр з питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков наголосив, що команда Зеленського з цього питання нічого не обіцяла Кремлю, а тільки поінформувала, що є ініціатива українських депутатів, самостійна ініціатива, не пов'язана ні з чиєю позицією .

Як відомо, на попередньому засіданні ТКГ по Донбасу глава делегації Леонід Кравчук вирішив піти на поступки Кремлю, який вимагає проведення місцевих виборів в ОРДЛО. Він вже подав відповідну пропозицію до Верховної Ради, де повинні прийняти рішення про зміну постанови про проведення місцевих виборів в Україні, запланованих на 25 жовтня.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що команда Меркель наполягає, щоб українська влада вирішила політичні питання в мінських переговорах по Донбасу щодо проведення виборів в ОРДЛО. Глава МЗС України Дмитро Кулеба відповів на цю вимогу. Він підкреслив, що Україна ніколи не піде на поступки, які підірвуть її територіальну цілісність, але і не допустить створення в середині країни міни уповільненої дії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?