В ОБСЄ б'ють на сполох через ситуацію на Донбасі - що там відбувається
Категорія
Україна
Дата публікації

В ОБСЄ б'ють на сполох через ситуацію на Донбасі - що там відбувається

В ОБСЄ б'ють на сполох через ситуацію на Донбасі - що там відбувається
Джерело:  online.ua

Моніторингова місія ОБСЄ продовжує уважно стежити за всіма діями і провокаціями проросійських сил на Донбасі. Нещодавно стало відомо, що СММ виявила майже сотню одиниць важкого озброєння російських гібридних військ в ОРДЛО, яке бойовики ретельно приховують, в зв'язку з чим блокують роботу місії і під будь-яким приводом не пускають спостерігачів на окуповану територію. Сьогодні, 12 вересня, стало відомо, що бойовики так званих "ЛНР" і "ДНР" стягнули до лінії розмеження десятки одиниць важкого озброєння. В ОБСЄ б'ють на сполох через те, що збройні формування РФ і надалі нарощують озброєння і військову техніку в прямій близькості до лінії зіткнення, демонструючи своє небажання дотримуватися Мінських домовленостей, в зриві яких бойовики і Кремль регулярно звинувачують ЗСУ. Жахливі новини з Донбасу повідомив пресцентр штабу ООС, передає ONLINE.UA.

"Так, помічено озброєння, розміщене з порушенням лінії відводу: на полігоні поблизу населеного пункту Тернове Донецької області встановлено наявність чотирьох самохідних гаубиць (2С1« Гвоздика », 122 мм), а на полігоні неподалік Бугаївки на Луганщині - шістнадцяти самохідних гаубиць (2С1« Гвоздика », 122 мм) і дванадцять буксируваних гаубиць (Д 30А «Жаба», 122 мм). Також зафіксовано озброєння, розміщене по лініях відведення, але за межами виділених місць зберігання: на полігоні поблизу Бугаївки - десять танків (типу Т-64) і тринадцять зенітних ракетних комплексів (9К35 «Стріла-10»);
на полігоні неподалік Тернового - двадцять три танки (Т-64 - 12 одиниці, Т-72 - 11 одиниці) ", - йдеться в звіті СММ ОБСЄ від 11 вересня.

Штаб ООС і спостерігачі ОБСЄ вважають, що виявлені факти чітко вказують на порушення Мінських угод і досягнутих 22 липня 2020 року домовленостей про заходи щодо посилення режиму припинення вогню.

"Збройні формування РФ і надалі нарощують озброєння і військової техніки в прямій близькості до лінії зіткнення, вкотре демонструючи стійке небажання дотримуватися Мінських домовленостей і невиконання взятих на себе зобов'язань в рамках Тристоронньої контактної групи", - підкреслили в штабі ООС.

Важливо відзначити, що 9 вересня учасники мінської Тристоронньої контактної групи по Донбасу несподівано для всіх домовилися про спільну інспекцію в районі селища Шуми за участю представника координатора від ОБСЄ. Необхідність такої інспекції викликана тим, що недавно ватажок бойовиків ОРДО Денис Пушилін звинуватив українську владу в нібито порушення режиму припинення вогню в районі Шумів, в зв'язку з чим пообіцяв обстріляти українські позиції. Вже 10 вересня стало відомо, що представники СММ ОБСЄ офіційно заявили про те, що зафіксували нові порушення домовленостей з боку проросійських сил на Донбасі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що команда Зеленського погодилася з вимогою Кремля і бойовиків ОРДЛО  щодо інспекціі позицій ЗСУ на Донбасі, але за однієї умови.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?