Не зв'язуйся з нами - світ сколихнув новий міжнародний скандал
Категорія
Світ
Дата публікації

Не зв'язуйся з нами - світ сколихнув новий міжнародний скандал

Не зв'язуйся з нами - світ сколихнув новий міжнародний скандал
Джерело:  online.ua

У Середземному морі загострюється конфлікт, що виник між Туреччиною і Грецією через морський кордон. Туреччина оголосила про початок геологорозвідувальних робіт в спірному районі Середземномор'я, проти чого виступила не тільки Греція, а й багато країн ЄС. Втрутитися в ситуацію вирішив президент Франції Еммануель Макрон, який закликав турецьку владу припинити односторонню розвідку нафти в Східному Середземномор'ї. Турецький глава Реджеп Таїп Ердоган обурений позицією Макрона. Вона закликав французську лідера не зв'язуватися з турецьким народом, інакше виникнуть серйозні проблеми особисто з президентом Туреччини. Ердоган звинуватив французького колегу в тому, що він не знає історію. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ТАСС.

"Макрон каже, що у Франції проблеми не з турецької нацією, а з Ердоганом. Пан Макрон, у тебе буде набагато більше проблем зі мною особисто. Не зв'язуйся з турецьким народом, і не зв'язуйся з Туреччиною. Париж не має права викладати урок людяності Анкарі. Я сказав йому про це особисто. Я сказав, що він не знає історії ", - заявив Ердоган.

Варто звернути увагу на те, що Еммануель Макрон часто закликає турецьку владу припинити односторонню розвідку нафти в Східному Середземномор'ї. Він підтримує Грецію у виниклому морському конфлікті і навіть направив в цей регіон військові кораблі з авіацією. При цьому Макрон виступив за гнучкий підхід до вирішення проблем з Туреччиною.

Як відомо, протиріччя між Туреччиною і Грецією виникли ще в 1974 році. Афіни і Анкара претендують на перекриття прибережних територій, а також мають розбіжності з приводу острова Кіпр, де Туреччина є єдиною країною, яка визнала етнічно турецьку республіку Північного Кіпру. Відносини між країнами загострилися недавно. Турецьке судно знову почало проводити сейсмічні дослідження в східній частині Середземного моря, претендуючи на право енергопостачання в спірних водах. Проти цього виступає не тільки Греція і Кіпр, а й Єгипет, країни ЄС та інші країни, що підтримують Афіни.

Активну підтримку Афінам, зокрема, надає Макрон. Він засуджує нестабільність в Східному Середземномор'ї і висловлює підтримку Греції, так як Туреччина порушує виняткову економічну зону грецьких островів. Анкара не має наміру йти на поступки і продовжує односторонню розвідку нафти в Східному Середземномор'ї.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Макрон звинуватив Ердогана в дестабілізації ситуації в Євросоюзі. Президент Франції вважає, що через конфлікт в Середземномор'ї між Анкарою і Афінами Європі слід реалістично оцінювати те, що відбувається і діяти у відповідності зі своїми інтересами.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?