Найгірший варіант - Зеленського жорстко розкритикували за поступки бойовикам ОРДЛО
Категорія
Політика
Дата публікації

Найгірший варіант - Зеленського жорстко розкритикували за поступки бойовикам ОРДЛО

Найгірший варіант - Зеленського жорстко розкритикували за поступки бойовикам ОРДЛО

Представник Донбасу в українській делегації Тристоронньої контактної групи Сергій Гармаш вважає, що офіс президента України Володимира Зеленського своїми заявами про спільну інспекцію українських позицій у селища Шуми на лінії фронту фактично визнає бойовиків стороною конфлікту. Він розкритикував позицію Зеленського, так як вона, на думку Гармаша, повністю відповідає сценарію Кремля розвитку подій на Донбасі. Досягнення миру таким шляхом, за словами учасника ТКГ, є найгіршим варіантом, так як він призведе фактично до того, що відбувається в Придністров'ї. Про це Гармаш заявив в інтерв'ю Радіо Свобода, передає ONLINE.UA.

"Для нас Росія - сторона конфлікту. Якщо там з'являється російський генерал, то для нас це зрозуміло. І ми цим себе не шкодимо, ми не легітимізуємо ОРДЛО як суб'єкти. А ось коли там з'являються представники так званих "ЛНР" і "ДНР" , то це вже суб'єктивізація. Це погано. Такими зустрічами нас поступово виведуть до того, що є в Придністров'ї. А генерали російські нехай розмовляють з нашими. Вони і раніше говорили з нашими в Спільному центрі з контролю і координації", - пояснив свою позицію Гармаш .

Він підкреслив, що побоювання викликають саме спроби Кремля шляхом інспекції в Шумах визнати наявність у бойовиків політичного статусу, а не сам контакт з ними.

"Це політичне питання. Яке політичне питання? Суб'єктивізація "ЛНР" і "ДНР". Чому ми погоджуємося на це? Мені складно сказати. Тому що Росія, я ще раз повторю, більше, ніж ми, в даному випадку зацікавлена в цьому перемир'ї. Перемир'я повністю відповідає її сценарію розвитку подій", - додав представник ТКГ.

Гармаш зазначив, що дії глави Офісу президента України Андрія Єрмака можна пояснити тим, що він намагається найкращим чином виконати завдання президента Володимира Зеленського - встановити мир на Донбасі в тому вигляді, в якому "мир" представляють на Банковій. Тому, на його думку, питання про умови миру слід адресувати не Єрмаку, а Зеленському.

"Моє бачення миру на Донбасі і бачення Зеленського трохи розрізняються. Тому що я з Донбасу, я хочу туди повернутися. І я розумію, що той мир, який президент бачить для себе, не створює гарантій безпеки мого повернення туди", - додав Гармаш.

Як відомо, 9 вересня учасники мінської Тристоронньої контактної групи по Донбасу несподівано для всіх домовилися про спільну інспекцію в районі селища Шуми за участю представника координатора від ОБСЄ та бойовиків ОРДЛО. Скандальна інспекція повинна була відбутися 10 вересня і на її проведенні наполягав особисто помічник президента РФ Володимира Путіна Дмитро Козак. Однак бойовики свідомо зірвали її - представники так званої "ДНР" висунули додаткові вимоги, про які раніше не домовлялися, на які не погодився офіційний Київ.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що команда українського лідера Володимира Зеленського вирішила піти на компроміс з бойовиками ОРДЛО і погодилася провести інспекцію позицій ЗСУ поблизу Шумів, на чому наполягають представники збройних формувань окупованого Донбасу і яку вони навмисне зірвали 10 вересня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?