Є шість варіантів - в Німеччині остаточно розлютилися на Путіна
Категорія
Політика
Дата публікації

Є шість варіантів - в Німеччині остаточно розлютилися на Путіна

Є шість варіантів - в Німеччині остаточно розлютилися на Путіна
Джерело:  online.ua

Влада Німеччини, незважаючи на економічну зацікавленість в російському газопроводі "Північний потоку-2", почала розглядати варіанти брокування проєкту. На такий рішучий крок Берлін може піти, щоб покарати команду президента Росії Володимира Путіна за отруєння російського опозиціонера Олексія Навального бойовою отрутою типу "Новачок". У політичних колах ФРН розглядають шість варіантів, кожен з яких дозволить знищити джерело доходу Путіна і відмовитися від "Північного потоку-2", за допомогою якого Кремль вирішив зробити залежною всю Європу від російського газу. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Politico.

За даними видання, Берлін може відмовитися від російського "Північного потоку-2" не своїми руками. Зокрема, німецька влада може наполягти на санкціях на рівні Євросоюзу, а також "дозволити" зупинити проєкт США, де раніше вже ввели проти газопроводу санкції. Також Берлін може натиснути на Федеральне морське і гідрографічне агентство і Регіональне гірське управління Штральзунда, щоб вони відкликали раніше видані дозволи на будівництво. Правда, в такому випадку оператор газопроводу Nord Stream 2 AG може подати в суд на Німеччину, а збиток за позовом може досягти вартості самого трубопроводу - близько 9,5 млрд євро.

Крім того, в Німеччині на національному рівні можуть обмежити імпорт російського газу, щоб "гарантувати основні інтереси безпеки" країни. Ще одним варіантом блокування російського проєкту може стати судовий процес, наприклад неурядової організації Deutsche Umwelthilfe, яка виступають проти будівництва "Північного потоку-2", так як він не сумісний з кліматичними цілями країни.

Нагадаємо, російська влада будує газопровід "Північний потік-2" в Німеччину, щоб поставляти російський газ до Європи в обхід України - він буде проходити через Балтійське море територіями Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини. Якщо Росії вдасться завершити будівництво і домогтися запуску газопроводу, то Кремль зможе відмовитися від української труби, транзит якої приносить бюджету приблизно 3 мільярди доларів щорічно.

На даний момент будівництво газопроводу завершено більш ніж на 90%. Однак команда Путіна не може його завершити через санкції США проти фірм, що беруть участь в будівництві "Північного потоку-2". Але в Кремлі заявили, що можуть закінчити будівництво власними силами без міжнародних компаній.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Данія хоче переглянути свою позицію і відмовитися від російського "Північного потоку-2".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?