Військова загроза існує - українців попередили про серйозну небезпеку
Категорія
Україна
Дата публікації

Військова загроза існує - українців попередили про серйозну небезпеку

Військова загроза існує - українців попередили про серйозну небезпеку
Джерело:  daily.rbc.ua

Російський президент Володимир Путін може скористатися ситуацією в Білорусі і почати наступ на Україну з нового фронту. Ризики військової загрози для України з півночі країни зросли особливо після того, як глава Кремля пообіцяв режиму Олександра Лукашенка, якого не визнають легітимним білоруси і країни ЄС, військову допомогу. Про серйозну небезпеку розповів глава комітету Верховної ради з нацбезпеки Олександр Завітневич, який розцінює її як новий виклик в сфері національної безпеки, передає ONLINE.UA з посиланням на РБК-Україна.

"Небезпека з цього напрямку є. І ми всі знаємо, що Росія і Білорусь входять в Організацію Договору колективної безпеки (ОДКБ). Стаття 4 цього Договору дозволяє надавати військову допомогу в разі зовнішньої агресії члену об'єднання, і така допомога надається в короткий термін. Це несе дуже велику загрозу для нас. Тому Україна вжила заходів і відстежує ситуацію. Будь-які спроби дестабілізації ситуації в Білорусі, як і поглинання її Російською Федерацією, суперечать інтересам нашої держави", - попередив Завітневич.

Глава комітету ВРУ з питань нацбезпеки зазначив, що Україна вжила заходів для посилення кордону з Білоруссю, протяжність якого більше тисячі кілометрів. Як відомо, за обстановкою там пильно стежать українські прикордонники, які посилили контроль і охорону з залученням вертольотів, катерів і собак з кінологічного навчального центру. При цьому Завітневич зазначає, що не можна нехтувати ризиками російської військової агресії на територію України, на яку може піти Путін з боку Білорусі.

"Ця ймовірність менше, ніж з території Донбасу. Але вона є і нею не можна нехтувати", - зазначив глава комітету ВРУ з питань нацбезпеки.

Що стосується ризиків наступу Росії з боку окупованого Криму в рамках військових навчань "Кавказ-2020", то, на думку Завітневича, ймовірність нападу дуже-дуже низька. Ситуація на південному напрямку, за його словами, для українських військових набагато легше, так як ці навчання, які проводить Росія в окупованому Криму, щорічні та ті дії, які російські військові там виконують, відомі.

"Тому на Півдні вже давно розгорнуті і підготовлені підрозділи. Мені як колишньому військовому завжди хочеться, щоб ми були готові ще краще, наприклад, розмірковуємо, що можемо на законодавчому рівні поліпшити. Тому що з Кримом у нас не державний кордон, а адміністративний, що накладає певні обмеження на застосування військових сил та прикордонних засобів", - підсумував Завитневич.

Нагадаємо, ще в червні стало відомо, що у вересні 2020 року Росія проведе стратегічні навчання "Кавказ - 2020" поблизу українських кордонів. Головне управління української розвідки не виключає варіант, що під час навчань РФ може почати широкомасштабні військові дії проти України. Російські навчання пройдуть на багатьох полігонах, в тому числі в окупованому Криму і в Південному військовому окрузі ЗС РФ поблизу кордону з Україною - після початку активної фази чисельність російських військ складе близько 120 тисяч військовослужбовців, 3 тисяч бойових броньованих машин, з них не менше 500 танків , 300 літаків, 250 гелікоптерів, 50 кораблів і до 5 підводних човнів.

Важливо відзначити, що в Білорусі вся армія приведена в повну бойову готовність - Лукашенко дав наказ військовим без попередження реагувати на порушення кордонів на західному напрямку, так як занепокоївся військовими навчаннями НАТО в сусідніх з Білоруссю країнах. Крім того, він звернувся до президента Росії Володимира Путіна з проханням про допомогу. У Кремлі запевнили Лукашенко, що Росія готова надати необхідне сприяння у вирішенні проблем, що виникли на основі принципів Договору про створення Союзної держави, а також в разі необхідності по лінії Організації Договору про колективну безпеку.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 14 вересня Путін відправляє в Білорусь сотні російських військових  нібито для участі в планових білорусько-російських тактичних навчаннях "Слов'янське братство". Примітно, що російські військові прибудуть на територію Білорусі залізничним транспортом в той день, коли Лукашенко і Путін будуть зустрічатися в Сочі для обговорення ситуації в Білорусі і ключових питань "подальшого розвитку російсько-білоруських відносин, стратегічного партнерства і союзництва".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?